BEOGRAD - PODZEMNE TAJNE

Sjajna geografska pozicija i ušće dve velike reke Save i Dunava, na raskrsnici Balkana i Srednje Evrope učinile su Beograd rekorderom i jedinstvenim vlasnikom neslavne titule grada koji je oko 40 puta rušen, ali onda i iznova obnavljan.


 

BEOGRAD - PODZEMNE TAJNE

Termini putovanja: Subota, 15. maj 2021. i 26. jun 2021.

Sjajna geografska pozicija i ušće dve velike reke Save i Dunava, na raskrsnici Balkana i Srednje Evrope učinile su Beograd rekorderom i jedinstvenim vlasnikom neslavne titule grada koji je oko 40 puta rušen, ali onda i iznova obnavljan. 

Program putovanja: Polazak iz Sombora u 06:30 sati. Sledi vožnja autoputem do Beograda uz usputnu pauzu za osveženje putnika. Dolazak na Kalemegdan i početak ture "Podzemni Beograd". Šetnja Beogradskom tvrđavom uz obilaske sjajnih lokaliteta proširiće Vaše poglede na istoriju i otkriti Vam misterije i dešavanja koje Beograd krije pod zemljom i ispričati nam dugo čuvane tajne.   Podzemni Beograd sadrži na stotine lokaliteta: pećina, laguma, bunkera i drugih građevina koje su uništavali i gradili narodi koji su naseljavali Beograd. Počinjemo kod spomenika "Pobednik", zatim ćemo posetiti Rimski bunar - jedinstven u okruženju, niti rimski niti bunar, star preko 300 godina poznat i misteriozan u isto vreme što zbog položaja što zbog imena i priča koje se za njega vezuju. Naziva se i "pupak sveta" i verovalo se da je to mesto odakle je mitski junak Orfej silazio u podzemni svet. Silazak u podzemni lagum Velikog barutnog magacina i poklonjenje jednoj od najvećih relikvija hrišćanskog sveta, Joninom sarkofagu starom oko 1500 godina koji je ukopan u steni. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda, Kosmaja i Kostolca. Šetnja do Vojnog bunkera - hladna unutrašnjost i betonski zidovi vratiće nas u surovi posleratni period i sukob Tita i Staljina. Pogledajte ostatke kreveta za spavanje, ventilacije, buradi od vode za piće, kule za protiv-vazdušnu odbranu, gvozdena vrata i sistem zaključavanja. Turu završavamo u jednom od laguma koji danas služi kao vinarija i završavamo degustacijom vina. Nekad je služio kao skladište rečnim trgovcima koji su tu smeštali robu pristiglu Savom i Dunavom, a potom su je pomoću lifta na vuču iznosili na Kosančićev venac. Kratak predah uz čašicu vina. Nastavljamo busom - malo istorije o Beogradu poput Open topa ali iz zatvorenog autobusa. Čujte priču o legendarnom gradu, njegovim građevinama sa dušom, romantičnim mestima i skrivenim ljubavima boema i smrtnika... Stajemo negde kod Studentskog trga. Slobodno vreme - ručak, kafa ili šetnja čuvenim ulicama - Knez Mihajlovom, zatim Trgom Republike, Skadarlijom. Program nastavljamo oko 17:00 sati obilaskom Hrama Svetog Save. Povratak za Sombor gde se stiže oko 22:00 sata.

 

CENA: 2.840,00 dinara

             2.400,00 dinara (za decu do 12 godina)

 

U cenu je uračunato: prevoz autobusom (audio i video oprema, klima) na navedenoj relaciji; obilasci po programu; ulaznice za podzemne prostore na Beogradskoj tvrđavi; degustacija  vina; troškovi organizacije; turistički vodič.

 

U cenu nije uračunato: individualni troškovi i druge nepomenute usluge.


Način plaćanja: prilikom rezervacije 1.000,00 dinara, ostatak  najkasnije 5 dana pre polaska.

 

Napomene: Obaveza je putnika da poseduju u toku putovanja masku. Aranžman je rađen na bazi minimum 40 putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. Organizator putovanja zadržava pravo promene redosleda izvođenja programa. Prema zakonu o turizmu, član 79., za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. Kontakt za reklamacije 069/1053010. Cenovnik broj 1 od 31.03.2021. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije "Euro-line Pekez" doo usaglašeni sa standardima YUTA.