Tasos

Ne tako veliko, Thassos je najsevernije ostrvo egejskog arhipelaga, skoro savrsenog kruznog oblika, nesto manje od 100km u obimu, okruzeno prelepim peskovitim plazama. Cak i u najtoplijim danima, kada sve vrvi od turista, u nekoj od tirkiznih uvala naci cete mirnu plazu. Unutrasnjost ostrva je potpuno netaknuti planinski predeo sa rastrkanim selima koje ni vreme nije promenilo. Bogate sume crnog i makedonskog bora prekrivaju celo ostrvo. Plavetnilo mora, zelenilo suma i blistavo beli mermer, obala isprepletena skrivenim zalivima pruzice Vam nezaboravno iskustvo. Prema Herodotu, ocu istorije, ostrvo je ime dobilo po sinu finicanskog kralja Agiona, Tasosu.Mitologija kaze da je Tasos stigao na ostrvo trazeci svoju sestru Evropu koju je oteo Zevs. O bogatoj istoriji Tasosa svedoce mnogobrojni anticki ostaci, koji ga cine ogromnim muzejom. Centar ostrva i glavna luka je grad Limenas sa slikovitim ulicicama, tavernama i barovima...Drugi po velicini grad, Limenarija i prelepi Potos i Pefkari, najjuznija mesta ostrva nikoga ne ostavljaju nezadovoljnim. Mesto Skala Potamia se nalazi na najlepsoj plazi ostrva Golden-beach . Plaze na kojima cete sigurno uzivati su Makriamos, Glifada, Golden beach, Paradiso, Aliki, Tripiti, Sotiros, Papalimani...Kuda god putujete , Tasos nikada necete zaboraviti. Nazivi "smaragdno ostvo", "zeleni dijamant Egeja", "suma koja pliva", "egejski raj" mozda deluju preteciozno onima koji ga nisu posetili ali i skromno za svakoga ko ga je doziveo.

IZLETI:
Obilazak ostrva-obidjite najlepsa i najznamenitija mesta na ostrvu uz profesionalnog lokalnog turistickog vodica:
1.Manastir svetog arhandjela Mihaila
2.Aliki-arheolosko nalaziste iz antickog, rimskog i ranohriscanskog perioda. Kamenolomi mermera stari su preko 2500godina.
3.Panagia-tradicionalno grcko planinsko selo izgradjeno u makedonskom arhitektonskom stilu u kome se nalaze crkva svete Bogorodice, jedna od najstarijih i najznacajnijih crkava severne Grcke. Poseta fabrici maslinovog ulja i radnji sa tradicionalnim slatkisima sa Tasosa i borovim medom. Probajte cudotvornu vodu sa ljubavnih izvora u ovom prelepom zivopisnom mestu.
4.Golden beach-jedna od najlepsih plaza i najpoznatijih pescanih plaza ostrva.
5.Limenas-glavni grad, trgovacki, administrativni i kulturni centar ostrva. Obilazak turisticke zone, arheoloskih lokaliteta, slobodno vreme za razgledanje grada.
6.KRSTARENJE EGEJSKIM MOREM-nezaboravni celodnevni izlet brodom sa pauzama za pecanje, kupanje na otvorenom moru i najlepsim skrivenim plazama Tasosa uz zvuke grcke muzike. Dorucak i rucak(grcki specijaliteti sa rostilja, riba i vino) na brodu.
7.KAVALA-FILIPI-Kavala, grad koji vekovima predstavlja centar severoistocne Grcke. Poseta starog dela grada i prelepog vizantijskog zamka. Obilazak trgovackog dela grada sa mnostvom trgovackih radnji i tradicionalnim bazarom. Poseta jednog od najzacajnijih arheoloskih lokaliteta na teritoriji Grcke, starog grada Filipi, uz profesionalnog vodica, poseta starog teatra romanskog trga. Obilazak sela Lidija u kome je krstena prva zena u istoriji hriscanstva.
8.GRCKO VECE-provedite nezaboravno vece uz tradicionelne grcke narodne igre, zivu grcku muziku, narodne nosnje iz raznih delova Grcke, buzuki, vatreni ples, obilje dobre hrane i lokalna vina u neogranicenim kolicinama