ISTANBUL 27.03./01.04.2024.

„Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu„. - Alphonse de Lamartine


 

ISTANBUL

Termin putovanja: 27.03./01.04.2024.

6 dana/3 noći, autobusom

 

"Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu". - Alphonse de Lamartine

 

Možda nije lep kao Rim, mada je kao i on smešten na 7 brežuljaka, ili "našminkan" kao gospodski Beč. Možda nema tako kitnjaste fasade kao Prag, nije blještav kao Pariz ili velik kao Moskva, ali je definitivno grad koji ima ono "nešto". Istanbul je jedinstveni grad i jedini na celoj kugli zemaljskoj koji je smešten na dva kontinenta - Aziji i Evropi. On je spoj istoka i zapada, a sa svojom raskošnom kulturnom ostavštinom nikad ne prestaje da oduševljava. Uobličile su ga četiri snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska. Kroz istoriju je nosio različita imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. Danas je Istanbul velegrad, sa preko 18 miliona stanovnika koji stanuju i rade na dva kontinenta. Moderni Trg Taksim ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, će učiniti da se osećate kao u bilo kojoj svetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbežno vratiti par stotina ili čak hiljada godina unazad. Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo - isprepleteni i neraskidivo povezani. 

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan (27.03.2024.): SOMBOR-NOVI SAD-BEOGRAD. Polazak grupe iz Sombora u 13:00 sati sa parkinga FK Radnički. Vožnja preko Kljajićeva, Sivca, Crvenke, Kule, Vrbasa, Novog Sada, Beograda i Bugarske sa pauzama zbog odmora i graničnih formalnosti.

2. dan (28.03.2024.): ISTANBUL. Planirani dolazak u Istanbul je u kasnim prepodnevnim satima po lokalnom vremenu. Panoramsko razgledanje grada do hotela... Smeštaj u hotel - osveženje i kraći odmor. Slobodno vreme ili fakultativno: šetnja ulicom Ordu, glavna ulica starog evropskog dela Istanbula... od znamenitosti ćete videti Laleli džamiju, zgradu državnog Univerziteta u Istanbulu, ostatke Teodosijeve trijumfalne kapije, Bajazitov trg i džamija, Kapali čaršija... Nastavljamo "od prestonice Novog Rima do stvaranja Otomanske imperije" (panoramsko+obilasci, bez ulaznica): Čemberlitaš - stub sa obručima iz vizantijskog perioda, Hipodrom - nekadašnje sedište vlasti, Plava džamija - formalno poznata kao Sultan Ahmedova džamija, carska džamija izgrađena u Istanbulu tokom perioda Otomanskog carstva, Aja Sofija - kasnoantička bogomolja, bivša pravoslavna patrijaršijska saborna crkva. Odlazak do Topkapi palate - sedište osmanske imperije - ulazak u prvo dvorište u pratnji lokalnog vodiča. Slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje.

3.dan (29.03.2023.): ISTANBUL/"VIDIKOVCI ISTANBULA". Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet:  "Azijski deo Istanbula". Odlazak do Čamlidža džamije-obilazak najveće džamije koja prima do 63000 vernika... pogled na evropski deo Istanbula. Odlazak do Devojačke kule, pa do Kadikoya. Slobodno vreme u čaršiji. Povratak u hotel. Fakultativno: u kasnijim popodnevnim satima odlazak do Minijaturka i na prelepi vidikovac Pjer Loti, odakle se pruža neverovatan pogled na ceo Istanbul. Doživite zalazak Sunca i saznajte zašto je baš Zlatni rog poneo to ime... Kraće slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan (30.03.2024.): ISTANBUL. Doručak. Slobodan dan ili fakultativno: dnevno krstarenje Bosforom uz razgledanje grada sa broda: Zlatni Rog - najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata, Bešiktaš - kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar - čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata... Nakon krstarenja, odlazak u kvart grada Fener i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji. Kraće slobodno vreme. Fakultativno: poseta Dolmabahče palati - poslednjem sedištu sultana, obilazak  Selmluka, parkova. Povratak u hotel. Fakultativno: odlazak na orijentalno veče na brodu - večera sa programom (trbušni ples). Noćenje.

5. dan (31.03.2024.): ISTANBUL. Doručak. Napuštanje soba oko 09:00 sati (lokalno vreme). Slobodno vreme ili fakultativni izlet: Prinčevska ostrva pre podne, a po podne džamija Sulejmanija - lepotica Istanbula. Druga je po veličini i sagrađena po naredbi Sultana Sulejmana Veličanstvenog. U njoj je mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog kao i njegove žene Haseki sultan, poznatije kao Hurem. Slobodno vreme za šoping/individualni program. Polazak za Srbiju u popodnevnim satima (oko 19:00 sati). Vožnja kroz Bugarsku...

6. dan (01.04.2024.): BEOGRAD-NOVI SAD-SOMBOR. Vožnja kroz Srbiju sa kraćim pauzama radi odmora. Planirani dolazak u Sombor je u prepodnevnim satima. Kraj programa.

 

CENA ARANŽMANA: 199 EUR

CENA ARANŽMANA (polazak iz Novog Sada i Beograda): 189 EUR 

 

U CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:

*Prevoz autobusom turističke klase (visokopodni ili dabldeker, audio, video opremljenosti, prosečne udobnosti, bez obuhvaćenih usluga pića i hrane tokom putovanja) na relaciji prema programu (sa dozvoljenih maksimalnih 20 kg bagažnog prtljaga/1 kofer i 1 komad ručnog prtljaga po osobi, Organizator putovanja nije u obavezi da primi u autobus višak prtljaga);

*Smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom (samoposluživanje) u hotelu sa 3* (ili u rangu hotela sa 3*) u 1/2 i 1/2+1 sobama;

*Asistencija pratioca/vodiča, panoramsko razgledanje grada;

*Troškovi organizacije putovanja.

 

U CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO:

*Troškovi fakultativnih izleta i poseta, ulaznice za muzeje i lokalitete;

*Troškovi međunarodnog putnog osiguranja (sa pokrićem za Covid-19), za osobe do 18 godina - 600,00 dinara, 18-70 godina - 900,00 dinara, preko 70 godina - 1600,00 dinara. Putno osiguranje se preporučuje za putovanje u inostranstvo, te putnici sami snose odgovornost da u slučaju neobezbeđenog putnog osiguranja ili na osnovu slobodne procene graničnih vlasti, budu sprečeni da uđu na teritoriju zemlje u koju putuju ili kroz koju prolaze;

*Individualne troškove i ostale nepomenute troškove.

DOPLATE: Doplata za 1/1 sobu je 80 eura (isključivo na upit).

 

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:

Plaćanje aranžmana je u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

1) 30% prilikom rezervacije, a ostatak najkasnije 15 dana pre putovanja;

2) 30% prilikom rezervacije, a ostatak na jednake rate čekovima građana (poslednja rata do 20.05.2024.);

 

NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA:

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije... Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Fakultativni izleti su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera. Svu odgovornost prilikom izvođenja fakultativnih izleta snosi ino-partner. Minimum za realizaciju fakultativnih izleta i poseta je 30 putnika.

Cene fakultativnih izleta:

*Stari evropski deo, Aja Sofija + Plava Džamija + Hipodrom + prvo dvorište Topkapi palate - 30 eura (obilazak u pratnji lokalnog vodiča), ulaznice za Topkapi i Aja Sofiju na licu mesta; *Vaseljenska patrijaršija i Krstarenje Bosforom - 25 eura (cena uključuje obilazak Patrijaršije, vožnju brodom i pratnju lokalnog vodiča); *Obilazak Dolmabahče palate - 40 eura (cena uključuje ulaznicu za palatu i harem u pratnji lokalnog vodiča); *Tursko veče na brodu - 40 eura, (večera - predjelo, glavno jelo, desert, neograničeno piće, trbušne plesačice, turski folklor); *Prinčevska ostrva - 30 eura; *Azijski deo Istanbula - 30 eura; *Minijaturk i Pjer Loti - 20 eura; *Sulejmanija džamija - 10 eura;

 

OPISI FAKULTATIVNIH IZLETA:

STARI EVROPSKI DEO "Od prestonice Novog Rima do stvaranja centra Otomanske imperije" - obilazak: trgovi Čemberlitaš, Hipodrom, Plava džamija i Aja Sofija (obilazak crkve) kasnoantička bogomolja, bivša pravoslavna patrijaršijska saborna crkva. Na mestu crkve koju je izgradio Teodosije II, a koja je izgorela u vreme vladavine cara Justinijana 532. godine sagrađena je i otvorena samo pet godina kasnije Sveta Sofija. Ona je postala crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva, gde se može videti natpis ispred crkve Svete Sofije, nekoliko zidnih mozaika u samoj crkvi, mesto krunisanja vizantijskih careva, grob cara Konstantina... U cenu su uključeni navedeni obilasci, pratnja lokalnog vodiča i servis lokalne agencije ino partnera.

VASELJENSKA PATRIJARŠIJA - njeno sedište se nalazi u delu Istanbula koji se zove Fener. Posetoci će obići crkvu Sv. Georgija iz 19. veka i upoznati se sa značajem Carigradske Patrijaršije koja je osnovana još u 4. veku. KRSTARENJE BOSFOROM započinje sa pristaništa koje se nalazi u kvartu grada Sirkeči, nedaleko od istoimene železničke stanice. Krstarenje traje oko 2 sata tokom kojih se razgledaju istorijski objekti sa evropske i azijske strane grada. Našim putnicima koji budu na krstarenju obezbeđen je i vodič koji će na adekvatan način upoznati sve prisutne sa kulturno istorijskim spomenicima koji se prema programu budu razgledali.

TURSKO VEČE NA BRODU - dok brod lagano plovi, pre samog programa služi se večera-predjelo, glavno jelo, desert, neograničeno piće. Program se sastoji od nekoliko umetničkih tačaka. Trbušni ples će svakoga ostaviti bez daha, a tradicionalne turske igre će predstaviti bogatstvo folklora turske nacije.

DOLMABAHČE PALATA - poslednje sedište sultana, izgrađena je između 1842. i 1856. godine po planovima arhitekte Bajlana. Palata sadrži 334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa. Stil je mešavina baroka, rokokoa i imperijalnog turskog stila. Enterijer i nameštaj palate je izveo Sesan, dekorater Pariske opere. Palata se može posetiti u okviru grupnih poseta i postoje dva obilaska: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). U muškom delu palate videćete državničke sobe, crvenu sobu u kojoj su primani ambasadori, ogromnu ceremonijalnu salu za 2500 ljudi sa najtežim lusterom na svetu (poklon kraljice Viktorije) i stepenice od kristala i mahagonija. U dvorcu se nalazi sve što je u tom periodu bilo najskuplje: venecijansko staklo, kristal, češki porcelan, belgijski tepisi... Jedna od prostorija je i spavaća soba sultana Abdul Aziza sa izloženim krevetom koji je specijalno dizajniran za čoveka od 150 kilograma. U palati se nalazi i soba u kojoj je preminuo Mustafa Kemal Ataturk, 10.11.1938.god. u 09:05 časova. Svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju to vreme.

SULEJMANIJA DŽAMIJA - lepotica Istanbula. Druga je po veličini džamija u Istanbulu. Ova veličanstvena građevina je delo najpoznatijeg arhitekte iz Osmanskog doba - Mimar Sinana. Sagrađena je po naredbi Sultana Sulejmana Veličanstvenog. Sulejmanija je u narodu poznata i pod nazivom džamija koja nikada neće biti srušena. Ovaj naslov naglašava izuzetno jaku strukturu građevine koja je od izgradnje doživela više od stotinu zemljotresa, a da na njenim zidovima se nisu pojavile ni najmanje pukotine. Prema istoričarima, na izgradnju kompleksa utrošeno je oko 3200 kilograma zlata. U njoj je mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog kao i njegove žene Haseki sultan, poznatije kao Hurem.

MINIJATURK, prvi je park minijaturnih građevina iz svih perioda turske istorije i anadolske civilizacije. Trenutno je izloženo preko 125 modela raznih građevina, među modelima su Aja Sofija, džamija Selimijja, tvrđava Rumeli, toranj Galata, kuće iz naselja Safranbolu, manastir Sumela... kao i džamija Kubbet-us Sahra iz Jerusalima i ruševine sa planine Nemrut. 59 su minijature iz Istanbula, 55 iz Anadolije, a preostale sa područja u kome je vladalo Osmansko carstvo. Napopularniji model u parku minijatura su kamene kuće iz Mardina.  PJER LOTI, vidikovac sa istoimenim kafićem sa kog se pruža najbolji pogled na biser Istanbula, čuveni Zlatni rog. Ime Pier Loti, je pseudonim koji je koristio francuski pisac i moreplovac Louis Marie Julien Viaud, koji je bio ludo zaljubljen u Istanbul. U njega je prvi put stigao 1876. godine, dok je služio kao pomorski oficir. Bio je zadivljen prekrasnim pogledom sa mesta na kom je rado uživao u kafi. Ovde je napisao veliki deo svojih dela, pa od tog vremena, brdo, kao i sam kafe, nose njegovo ime.

PRINČEVSKA OSTRVA - poznata su i kao Adalar (na turskom: arhipelag), a nalaze se na severoistoku Mramornog mora, 20-ak kilometara od Istanbula. To je grupa od devet ostrva, od kojih su četiri (BujukadaHejbelidaBurgazada i Kinaliada) sa Istanbulom povezana brodskim linijama, koje su ujedno i deo istanbulskog gradskog saobraćaja. Ostrva su dobila ime „Prinčevska" jer su još vizantijski carevi na njih slali u egzil neposlušne prinčeve, pretendente na presto, žene i princeze, patrijarhe i ostale političke protivnike. Ono što je za ova ostrva specifično je da su motorna vozila zabranjena, a mogu ih koristiti samo policija, hitna pomoć i vatrogasci. Tako se najveći deo prevoza na ostrvima odvija biciklama i vozilima na struju.

NAPOMENE ZA SMEŠTAJ: Pomoćni ležaj je manji od standardnog-ležaj na rasklapanje, drvene ili metalne konstrukcije ili sofa/fotelja na rasklapanje. Smeštaj treće osobe ili deteta 2-12 godina u sobi utiče na udobnost boravka (veličina sobe je standardna dvokrevetna sa dodatnim pomoćnim ležajem).

OPISI HOTELA: Smeštaj je u Istanbulu u hotelima 3* ili u rangu 3*. Nalaze se u centru starog dela Istanbula, u blizini svih kulturnoistorijskih znamenitosti. Hoteli iz ove ponude imaju restoran, a svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj u navedenom hotelu do popune meste ili sličnom:

 

Hotel METRO 3*, adresa: Balabanağa Mah. Ahmet Suayip Sok. No:17, Laleli-Fatih, Istanbul.

Smešten je u četvrti Laleli, na 150 metara od tramvajske stanice Laleli. Od ove stanice lako se stiže do istorijske oblasti Sultanahmet, gde se nalaze Aja Sofija, Plava džamija i Palata Topkapi. Sobe su opremljene sa TV-om, minibarom i klima-uređajem. Kupatila u smeštajnim jedinicama nude tuš, fen za kosu i besplatan toaletni pribor. Hotel ima wifi pristup koji je besplatan. Web sajt: http://www.otelmetro.com/

 

Hotel KURBAN 3*, adresa: Kemalpasa Mah.Yesil Tulumba Sok. No:10 Aksaray, Istanbul.

Nalazi se na pešačkoj udaljenosti od najpopularnijih atrakcija Istanbula: džamija Sultan Ahmet, Veliki bazar, Aja Sofija, palata Topkapi. Udaljen je 50 metara od tramvajske stanice Aksaray i 200 metara od metro stanice Aksaray. Sobe su opremljene sa TV-om, telefonom, sefom, minibarom, aparatom za čaj i kafu i kupatilom. Hotel ima wifi pristup koji je besplatan. Web sajt: https://hotelkurban.com.tr/

 

NAPOMENA ZA ISHRANU (DORUČAK): Švedski sto (po turskim standardima) može biti služen uz asistenciju hotelskog osoblja (u skladu sa zdravstvenim preporukama).

NAPOMENE: Za ulazak u Republiku Tursku rok važenja putne isprave mora biti najmanje 6 meseci od dana povratka iz Republike Turske. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Preporuka je da putnici poseduju masku u toku putovanja. Ovaj program putovanja sačinjen je na osnovu uslova koji su na snazi u trenutku objavljivanja, što znači da, usled okolnosti koje su uzrokovane pandemijom Covid-19, ili iz drugih objektivnih razloga, može doći do promena, na koje organizator putovanja ne može uticati. Imajući u vidu specifičnost situacije usled pandemije Covid-19, obaveza je putnika da se precizno upozna sa zdravstvenim i svim drugim propisanim uslovima, koji su važeći u periodu realizacije putovanja, kako u RS tako i u tranzitnim i odredišnim destinacijama, te da te uslove striktno poštuje, kao i da sledi propisana pravila ponašanja i uputstva nadležnih u svim segmentima putovanja. Mole se putnici da vode računa o svojim  ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Organizator putovanja zadržava pravo promene redosleda izvođenja programa usled objektivnih okolnosti. Raspored sedenja u autobusu se određuje po datumu prijave. Molimo Vas da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Opštim uslovima putovanja agencije "Euro-line Pekez". Aranžman je rađen na bazi minimum 60 putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Kontakt za reklamacije je 069/1053010. Cenovnik br. 1 od 19.12.2023. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije "Euro-line Pekez" usaglašeni sa standardima YUTA.

 

Proverite raspoloživost za aranžman ISTANBUL 27.03./01.04.2024.

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti