GRČKA - VAŽEĆI USLOVI ZA ULAZAK

GRČKA - VAŽEĆI USLOVI ZA ULAZAK


 

NOVO: Od 15. marta 2022. pa nadalje, putnici koji posećuju Grčku više ne moraju da popunjavaju obrazac za lociranje putnika (PLF).

USLOVI ZA PUTOVANJE - ULAZAK U GRČKU 

A. Putnici koji ulaze u Grčku u periodu do 04.04.2022, a poseduju Digitalni Kovid sertifikad Evropske Unije (https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en)  nisu obavezni da po dolasku pokažu dodatni negativni rezultat COVID testa.

Naročito, ulazak putnika iz zemalja članica EU i zemalja Šengena, kao i od 35 zemalja van EU koje su se pridružile sistemu Digitalnog Kovid sertifikata, a to su: Albanija, Andora, Jermenija, Kabo Verde, Benin, El Salvador, Farska Ostrva, Gruzija, Izrael, Island, Jordan, Liban, Lihtenštajn, Moldavija, Monako, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Severna Makedonija, Norveška, Panama, San Marino, Srbija, Singapur, Švajcarska, „Kineski Tajpej (koga Grčka ne prepoznaje kao državu)", Tajland, Tunis, Togo, Turska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Urugvaj, Vatikan, je dozvoljen uz pokazan Digitalni COVID sertifikat EU, koji sadrži podatke o jednom od sledećeg:

a) Potvrda o vakcinaciji (za one koji su vakcinisani protiv COVID-19 najmanje četrnaest (14) dana pre dolaska) koji važi 9 meseci nakon izvršene osnovne vakcinacije i bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili buster dozu, ili

b) Potvrda o oporavku od SARS-CoV-2 infekcije izdat 14 dana nakon dana prvog pozitivnog testa na COVID-19 (PCR ili brzi antigenski test) koji važi 180 dana nakon toga, ili

c) Potvrda o negativnom rezultatu testa, naime, negativnom rezultatu molekularnog testa (PCR) sprovedenom do 72 sata pre zakazanog prispeća ili negativnom Brzom Antigenskom testu sprovedenom do 24 sata pre zakazanog prispeća.

B. Putnici koji dolaze iz Australije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država mogu ući u Grčku pod uslovom da pokažu jedno od sledećeg:

a) Potvrda o vakcinaciji (za one koji su vakcinisani protiv COVID-19 najmanje četrnaest (14) dana pre dolaska) koji važi 9 meseci nakon izvršene osnovne vakcinacije i bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili buster dozu. Potvrda o vakcinaciji mora da sadrži puno ime putnika kao što je navedeno u pasošu, vrstu date vakcine, broj doza i datume vakcinacije, ili

b) Dokaz o oporavku od SARS-CoV-2 infekcije izdat 14 dana nakon dana prvog pozitivnog testa na COVID-19 (PCR ili brzi antigenski test) koji važi 180 dana nakon toga, ili

c) Negativan molekularni test na COVID-19 (PCR) sproveden do 72 sata pre zakazanog prispeća ili negativan Brzi Antigenski test sproveden do 24 sata pre zakazanog prispeća.

C. Putnici koji dolaze u Grčku iz SVIH ostalih zemalja, bez obzira na status vakcinacije ili dokaz o oporavku, obavezni su da pokažu negativan rezultat molekularnog testa (PCR) na Covid-19 sprovedenog do 24 sata pre zakazanog dolaska ili negativan rezultat Brzog Antigenskog testa na Covid-19 sprovedenog pre zakazanog dolaska.

Test na Covid 19 (PRC ili Brzi) mora dolaziti ili od javne ustanove u skladu sa odgovarajućim propisom ili od referentne laboratorije zemlje porekla ili tranzita, javne ili privatne, pod uslovom da su ove privatne laboratorije sertifikovane od strane kompetentnog nacionalnog sertifikacionog organa zemlje. Rezultat testa mora biti na engleskom jeziku i mora sadržati puno ime putnika kao što je navedeno u pasošu.

Ovaj test obavezan je za sve putnike koji ulaze u zemlju (uključujući i decu preko 5 godina starosti.

Prihvatljive vakcine su: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

NAPOMENA: Uslovi za ulazak u Grčku su preuzeti 23.03.2022. godine sa zvaničnog sajta https://travel.gov.gr/. Uslovi za ulazak u Grčku su podložni promenama i pre putovanja je neophodno proveriti informacije na zvaničnom sajtu.

 

Proverite raspoloživost za aranžman GRČKA - VAŽEĆI USLOVI ZA ULAZAK

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti