SMEDEREVO 05. jun 2021.

Za razliku od onih, koji su gradovima postali tako što su izrasli iz sela i drugih naselja, despot Đurađ Branković je Grad Smederevo podigao baš sa namenom da bude prestonica…


 

SMEDEREVO

...OD GROŽĐA DO GVOŽĐA, GRAD SA DUŠOM U TVRĐAVI...

Subota, 05. jun 2021.

Samo retki srpski gradovi su imali privilegiju, te su nastajali onako kako je Smederevo nastalo. Za razliku od onih, koji su gradovima postali tako što su izrasli iz sela i drugih naselja, despot Đurađ Branković je Grad Smederevo podigao baš sa namenom da bude prestonica..."Smederevo, grade od starina...lepo te je gradila Jerina"...I bi tako! Na ušću lepe reke Jezave u veliki Dunav despot Đurađ Branković sagradio je svoj Grad, tj. svoju monumentalnu Tvrđavu!                                                           


Polazak iz Sombora u 05:30 sati ispred Sokolskog doma. Moguć polazak iz Subotice (minimum 10 putnika). Putovanje do Smedereva uz usputnu pauzu. Kad vina zasviraju... poseta vinariji Jeremić. Na preko hiljadu kvadrata prizemlja i podruma sve odiše nekom čistoćom forme i sadržaja. Takva su i vina, veoma konkretna, bez nepotrebnih detalja i tehnoloških trilera. Nazivi vina neodoljivo usmeravaju tok priče u još neku vrstu umetnosti osim one vinske! Kraće slobodno vreme za kupovinu vina. Nastavak putovanja... poseta vili "Zlatni breg" (poznata i kao Kraljev vinograd i letnjikovac dinastije Obrenović). Knez Miloš, osnivač dinastije, otkupio ju je od Turčina, a dvorski život u njoj ustanovili su kasnije kralj Milan i kraljica Natalija. U tom ambijentu Natalijin sin, kralj Aleksandar i kraljica Draga Mašin, provodili su najviše vremena, sklanjajući se zbog svog neobičnog života i braka, sve do pogibije 1903. godine. Za vreme njihovog boravka, u letnjikovcu su priređivana svakodnevna veselja, gozbe, susreti i igre. Okupljali su poznate umetnike i književnike kao što su: Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić, Branislav Nušić, Paja Jovanović, Stevan Sremac, Sima Matavulj i drOdavde se vodila državna politika u vreme kralja Aleksandra, Tita i Slobodana Miloševića, a kraljevske odaje i dalje čuvaju tajnu o mnogim viđenim i neviđenim gostima... Nakon toga obilazimo Smederevsku tvrđavu - građena je tolikom brzinom da su njeni graditelji umirali od iznemoglosti, a narod je krivca za tragedije pronašao u despotici Jerini (Irina Kantakuzin) i nazvao je "prokleta". Istorija  na ovom mestu još uvek živi - grobnica plemkinje sa srednjovekovnim nakitom iskopana je 2012. godine. Zbog ovoga, kao i zbog činjenice da radovi još uvek traju, ovo je mesto koje svi zaljubljenici u arheologiju i istoriju moraju da posete. A kada jednom budete ovde... ko zna... možda pronađete i legendarno blago proklete Jerine! Kraće slobodno vreme, fakultativno - ručak. Polazak u kasnim popodnevnim satima, dolazak u mesto polaska oko 22:00/23:00 sata.

CENA: 2.990,00 dinara

U cenu je uračunato: prevoz autobusom (audio i video oprema, klima) na navedenoj relaciji; poseta vinariji Jeremić; ulaznice za letnjikovac i Smederevsku tvrđavu; kustosi na lokalitetima; troškovi organizacije; turistički pratilac.

U cenu nije uračunato: fakultativno - ručak u restoranu u Smederevu (supa, bečka šnicla ili pljeskavica sa prilogom, salata, hleb - 750,00 din, klasična usluga) - prijavljivanje prilikom rezervacije programa; individualni troškovi i druge nepomenute usluge.
Način plaćanja: prilikom rezervacije 1.000,00 dinara, ostatak  najkasnije 5 dana pre polaska.

Napomene: Obaveza je putnika da poseduju u toku putovanja masku. Aranžman je rađen na bazi minimum 40 putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. Organizator putovanja zadržava pravo promene redosleda izvođenja programa. Prema zakonu o turizmu, član 79., za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. Kontakt za reklamacije 069/1053010. Cenovnik broj 1 od 25.03.2021. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije "Euro-line Pekez" doo usaglašeni sa standardima YUTA.

 

Proverite raspoloživost za aranžman SMEDEREVO 05. jun 2021.

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti