BANJA LUKA 19./20.06.2021. 21./22.08.2021.

BANJA LUKA, grad kojeg jedni kude, drugi hvale, treći mu pišu pesme, a malo ko na njega ostaje ravnodušan…


 

BANJA LUKA

TERMINI: 19./20.06.2021.

               21./22.08.2021.

 

 

BANJA LUKA, grad kojeg jedni kude, drugi hvale, treći mu pišu pesme, a malo ko na njega ostaje ravnodušan..."Banjalučka baklava je takva da joj nema ravne na nastanjenom dijelu zemlje. Trešnje su toliko slatke, sočne i ukusne da takvih nema u evropskoj Turskoj, Arabiji ni Persiji". - putopisac Evlija Čelebija

 

 

PROGRAM PUTOVANJA:                       

1. dan: 19.06.2021./21.08.2021. Polazak grupe u 01:00 h sa parkinga kod Sokolskog doma u Somboru. Putuje se preko Novog Sada, Republike Srpske, ka Banja Luci uz potrebne pauze. Po dolasku razgledanje užeg centra grada: tvrđava Kaštel - tvrđava na reci Vrbas iz 16. veka, Gospodska ulica - glavna pešačka zona, prelepi hram Hrista Spasitelja, džamija Ferhadija, palata Banovina... slobodno vreme za individualne aktivnosti. Nastavak putovanja kanjonom reke Vrbas do manastira Krupa na Vrbasu - poseta. Polazak ka slapovima Krupe i uživanje u divnom prirodnom ambijentu uz huk vode. Put nas vodi do jezera Balkana - smeštaj grupe u hotel ,,Balkana". Fakultativno - večera  u restoranu hotela „Balkana". Noćenje.

2. dan: 20.06.2021. /22.08.2021.Doručak. Napuštanje hotela i polazak ka Drvaru, - poseta i obilazak kompleksa : glavna zgrada Muzeja „25. maj", Titove vile, zgrade u kojoj je oformljena OZNA ,Titove pećine uz pratnju kustosa. Nakon obilaska Titove pećine nastavak putovanja do Martin broda gde je planirana poseta i obilazak nacionalnog parka ,,Una". Odlazak do vodopada i uživanje u nestvarnoj i netaknutoj prirodi kao i u samoj reci Uni. Pauza za odmor i osveženje. Polazak ka Somboru uz usputne pauze, gde se stiže u kasnim noćnim satima.

 

CENA ARANŽMANA: 8.880,00 dinara

CENA ARANŽMANA: 8.480,00 dinara za polazak iz Novog Sada

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:  

-  prevoz autobusom (klima,audio i video oprema) na relaciji prema programu,

- smeštaj u hotelu „Balkana"4* kod Mrkonjić grada u 1/2 sobama i 1/4 bungalovima na bazi 1 noćenja sa doručkom,- klasična usluga, obilasci po programu, - usluga turističkog pratioca/vodiča, - troškovi organizacije putovanja.

 

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

- međunarodno putno zdravstveno osiguranje-obavezno (180,00 RSD za osobe do 18 godina, 280,00 RSD za osobe od 18 do 70 godina), - fakultativno-večera u restoranu hotela „Balkana" (plaćanje na licu mesta, od 5 eura do 10 eura/zavisi od izbora menija), - BTO - plaća se na licu mesta na recepciji hotela, 2 Eura za decu od 12 do 18 godina i odrasle osobe; 1 euro za decu do 12 godina (cena BTO je trenutna, podložna je promeni),- ulaznica u Titovu pećinu 3 eura,  ulaznica u NP ,,Una" -3 eura, ulaznica u tvrđavu ,,Kastel" 1 euro - plaća se na licu mesta,- individualne i druge nepomenute troškove.

 

POPUSTI: Deca do 7 godina na zajedničkom ležaju u pratnji dve punoplatežne osobe GRATIS; deca do 12 godina na sopstvenom ležaju 50% od cene za odraslu osobu.

 

DOPLATA ZA 1/1 SOBU: 30 Eura.

 

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA: 30% prilikom rezervacije gotovinski, ostatak najkasnije 10 dana pre polaska, čekovima građana ili administrativne zabrane sa firmama sa kojima imamo ugovore u jednakim mesečnim ratama zaključno sa 20.  Avgustom 2021. godine.

 

 

 

Banja Luka je smeštena na obalama Vrbasa, na mestu gde ova reka gubi osobine planinske reke i ulazi u niziju na svom putu ka ušću u reku Savu. Veći deo područja Banje Luke pripada slivu Vrbasa, a manji deo na zapadu slivu reke Gomjenice. Vrbas teče sredinom grada i na užem gradskom području prima pritoke  SuturlijuCrkvenu  i  Vrbanju. Na jugozapadu područja se uzdiže planina Manjača, a na jugoistoku planina Čemernica. Grad se, prateći tok Vrbasa, razvijao nizvodno, a stambena naselja koja su se gradila posle Drugog svetskog rata i zemljotresa 1969. razvijala su se u širinu prema brdima koja okružuju Banju Luku. Kulturno-obrazovnom konceptu grada i regiona pečat daju Narodni muzej, Narodno pozorište, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, kuturni centar Banski dvorArhiv Republike SrpskeDječije pozorište Republike Srpske, Umetnička galerija., srednje škole i visokoškolske ustanove. Na samom centralnom trgu nalazi se Hram Hrista Spasitelja a na levoj obali reke Vrbas stara tvrđava Kastel. Danas je Banja Luka jedan veliki moderan kulturni ekonomski i turistički centar koji ima dušu i čuva tradiciju.

 

Turistički centar,  jezero i istoimeni hotel "Balkana" nalaze se 5 km od Mrkonjić grada, u divnom prirodnom okruženju koje ubrzano postaje jedno od najpopularnijih izletišta i omiljenih tursitičkih destinacija u čitavoj Bosni i Hercegovini. Obala jezera obiluje kafićima i restoranima, gde možete popiti omiljeno piće i pojesti neki od domaćih, ali i internacionalnih specijaliteta. Samom lokacijom  hotela na obali jezera i sadržajima kojima je  obogaćena ponuda, domaćini  pokušavaju da ostvare svoju viziju: a to je da odmor gostiju  učine  što ugodnijim, a boravak u prirodi što kvalitetnijim i sadržajnijim. Hotel Balkana raspolaže sa udobnim ležajevima u komfornim sobama obogaćenih satelitskom televizijom, internetom, mini-barom i kupatilom. Hotel poseduje i bungalove, neposredno uz sam hotel, opremljene po najvišim standardima, koji ne narušavaju prirodni ambijent i svojim izgledom i funkcionalnošću se savršeno uklapaju u okolinu. Svaki bungalov ima terasu sa pogledom na jezero.

Manastir Krupa nalazi se na oko dvadeset pet kilometara južno od Banje Luke, na putu prema Jajcu, u prirodnom ambijentu naseljenog mesta Krupa na Vrbasu. Izgrađen je na mestu srednjevekovnog manastira za koji se pretpostavlja da je iz vremena Nemanjića, krajem 13. i 14. veka. Manastirska crkva je posvećena Svetom Iliji i smeštena je na brdu iznad naselja. U njenoj neposrednoj blizini protiče reka Krupa koja teče kaskadno i slapovima čini ovaj ambijent posebnim. Manastir je pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Slapovi na Krupi - Reka Ponor izvire ispod planine Dimitor, a ponire na južnom obodu Podrašničkog polja, u opštini Mrkonjić Grad. Nakon poniranja pojavljuje se ponovo u Krupi na Vrbasu, i pod imenom Krupa uliva se u Vrbas. Turistički značaj reke Krupe prvenstveno se ogleda u pojavi kaskadnih slapova, smještenih na oko 1 kilometar uzvodno od ušća i vodenicama koje se nalaze na njoj. Slapovi i vodenice predstavljaju izuzetnu ambijentalnu cjelinu. Nekoliko velikih slapova pruža se na delu reke u dužini od oko 100 metara. Od slapova postoje staze za šetnju koje vode do samog izvorišta rijeke Krupe.

Titova pećina nalazi se na padini brda Gradina na oko 23 metra iznad korita rijeke Unac. Kulturni pejzaž u kojem je danas smešten Muzej 25. maj u Drvaru, predstavlja spomen-kompleks vezan za tzv. Sedmu neprijateljsku ofanzivu. U sastavu kompleksa se nalazi: glavna zgrada Muzeja „25. maj", Titova vila, zgrada u kojoj je oformljena OZNA (Odeljenje zaštite naroda) i prostor Titove pećine. Muzej je od svog osnivanja 1945. godine radio na prikupljanju, obradi i prezentaciji građe vezane za Drugi svetski rat.

NAPOMENE: Za prelazak granice je potrebna lična karta ili pasoš za punoletna lica, dok je za maloletna lica potreban pasoš. Ovaj program putovanja sačinjen je na osnovu uslova koji su na snazi u trenutku objavljivanja, što znači da, usled okolnosti koje su uzrokovane epidemijom ili pandemijom Covid-19, ili iz drugih objektivnih razloga, može doći do promena, na koje organizator putovanja ne može uticati. Imajući uvidu specifičnost situacije usled pandemije Covid-19, obaveza je putnika da se precizno upozna sa zdravstvenim i svim drugim propisanim uslovima, koji su važeći u periodu realizacije putovanja, kako u RS tako i u tranzitnim i odredišnim destinacijama, te da te uslove striktno poštuje, kao i da sledi propisana pravila ponašanja i uputstva nadležnih u svim segmentima putovanja. Obaveza je putnika da poseduju u toku putovanja masku. Mole se putnici da vode računa o svojim  ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Organizator putovanja zadržava pravo promene redosleda izvođenja programa usled objektivnih okolnosti. Raspored sedenja u autobusu se određuje po datumu prijave. Molimo Vas da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Opštim uslovima putovanja agencije "Euro-line Pekez" d.o.o. Aranžman je rađen na bazi minimum 40 putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Kontakt za reklamacije 069/1053010. Cenovnik br. 1 od 15.03.2021. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije "Euro-line Pekez" usaglašeni sa standardima YUTA.

 

 

Proverite raspoloživost za aranžman BANJA LUKA 19./20.06.2021. 21./22.08.2021.

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti