Skandinavija (avg-sep)

Prelepo vreme bez nepodnošljvih vrućina ali sa lepotom kakvu možete da vidite samo na severu Evrope. Upoznajte iz prvog reda Švedsku, Norvešku, Dansku ali i ne propustite priliku da brodom od Stokholma do Helsinkija upoznate i prestonicu Finske.Stokholm obiluj


Skandinavija

Hamburg - Stokholm - Helsinki - Oslo - Malme - Kopenhagen - Drezden

Prelepo vreme bez nepodnošljvih vrućina ali sa lepotom kakvu možete da vidite samo na severu Evrope. Upoznajte iz prvog reda Švedsku, Norvešku, Dansku ali i ne propustite priliku da brodom od Stokholma do Helsinkija upoznate i prestonicu Finske.Stokholm obiluje kulturnim sadržajima pa su tako nemačka crkva i viteška kuća pod zaštitom UNESCO-a dok se Rembrantove, Pikasove i Dalijeve slike nalaze u Švedskom nacionalom muzeju, jednom od najvećih na svetu, sa preko 16.000 slika i 13.000 ručnih radova.

Oslo je prestonica Kraljevine Norveške i najveći grad u ovoj izuzetno bogatoj zemlji, u kojem živi 1/4 celog norveškog stanovništva dok u gradu živi oko 600.000 stanovnika, a glavni grad Norveške spada među najskuplje gradove na svetu.Kopenhagen, ili trgovačka luka, što na danskom znači ovaj naziv, je glavni grad Danske, a staro jezgro grada je prepoznatljivo po svom skandinavskom duhu, jednostavnim fasada u žutoj boji, kanalima i gotskim crkvama. Zanimljivo da je pešačka zona Kopenhagena najstarija na svetu i kao takva predstavlja poseban ponos svih stanovnika glavnog grada Danske.Helsinki, glavni grad Finske je najsevernije urbano područje na svetu sa preko milion stanovnika, a s obzirom da je blizu Rusije, mnogo ruskog uticaja na arhitekturu možete videti u Helsinkiju pa je tako grad spoj carske arhitekture, eklekticizma i modernih zapadnoevropskih građevina.Krenite sa nama u pravu letnju avanturu po zemljama Skandinavije!

PLAN I PROGRAM

DAN 1 - Sastanak putnika na parkingu iza Narodne biblioteke u Beogradu (ugao Skerlićeve i Braničevske) u prepodnevnim časovima. Polazak za Hamburg. Dnevna i noćna vožnja kroz Srbiju, Mađarsku, Austriju i Nemačku sa usputnim pauzama radi odmora.

DAN 2 - Dolazak u Hamburg, najveću nemačku luku u prepodnevnim časovima. Slobodno vreme za upoznavnje glavnog grada istoimene nemačke pokrajine koja obiluje najrazličitijim sadržajima: Ohnsorg teatar, lukom koja zapošljava preko 150.000 ljudi, umetničkim delom oko jezera Alster, zanimljivim kvartovima oko ulice Reeperbahn, pešačkim i šoping zonama oko gradske kuće - Rathausa itd. Polazak za Stokholm u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Nemačku, Dansku i Švedsku.

DAN 3 - Stižemo u Stokholm u popodnevnim časovima. Odmah po dolasku odlazimo da se smestimo u hotel. Nakon što se smestimo i odmorimo od puta, krećemo u upoznavanje glavnog grada Kraljevine Švedske i obilazimo: Sergels Torg - centralni gradski trg, Drotningatan - najpoznatiju gradsku ulicu koja je ujedno i pešačka zona a čiji naziv znači kraljičina ulica, Gamla Stan - stari grad tj. najuže gradsko jezgro isprepletenih prelepih uličica na kojima je pre mnogo stotina godina Stokholm i nastao, Kraljevsku palatu, švedsku kraljevsku Operu, zgradu nacionalnog parlamenta - Riksdag, Stadshuset - zgradu gradske skupštine gde se održavaju godišnje svečanosti u čast dodele Nobelove nagrade itd. Slobodno vreme u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 4 - U jutarnjim časovima krećemo na fakultativni izlet u Sigtunu i Upsalu. Prvo odlazimo u Upsalu, četvrti najveći švedski grad, mesto gde se nalazi najstariji švedski univerzitet, sedište švedske crkve i grad u kojem možete videti najveću skandinavsku katedralu. Nakon Upsale, nastavljamo put ka Sigtuni, prelepom srednjovekovnom naselju sa mnogobrojnim crkvama i arheološkim ostacima iz 10. i 11. veka. Danas tu živi oko 8.500 stanovnika, a zbog svog istorijskog značaja za Šveđane i statusu mesta gde je počelo uspostavljanje moderne švedske države i dalje ima status grada. Povratak u Stokholm u kasnim popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 5 - Pakujemo se, napuštamo sobe i stavljamo stvari u autobus. Slobodno vreme za individualne aktivnosti u Stokholmu do popodnevnih časova, nakon čega se ukrcavamo na brod za Helsinki, kruzer kapaciteta do 4 hiljade putnika koji obiluje najrazličitijim sadržajima kao što su restorani, prodavnice, barovi i sl. Uživamo u pogledu na prelepu panoramu Stokholma i mala ostrva na kojima se nalaze jako zanimljive i šarene kućice koje šveđani koriste kao vikendice, vožnji Baltičkim morem, suncu i druženju. Noćenje.

DAN 6 - U jutarnjim časovima stižemo u Helsinki i iskrcavamo se sa broda. Krećemo u pešačku turu glavnim gradom Finske: Centralna pijaca, Uspenski crkva – ruska pravoslavna crkva, trg Senat, helsinška katedrala, železnička stanica. Slobodno vreme. U kasnim popodnevnim časovima se vraćamo na brod i ispovljavamo za Stokholm. Noćenje.

DAN 7 - Nakon što u jutarnjim časovima uplovimo u luku u Stokholmu, iskrcavamo se sa broda, smeštamo u autobus i krećemo ka Oslu. U glavni grad Norveške stižemo u kasnim popodnevnim/večernjim časovima i odmah po dolasku odlazimo da se smestimo u hostel. Slobodno vreme za odmor i šetnju prestonicom Norveške. Noćenje.

DAN 8 - Pakujemo se i napuštamo sobe. Nakon što ostavimo stvari u autobus, krećemo u zajedničko razgledanje grada. Prvo odlazimo do parka Gustava Vigilenda, čuvenog norveškog umetnika čijih se preko 300 skulptura od bronze, gvožđa i granita nalaze u ovom nesvakidašnjem parku. Nastavljamo dalje ka zgradi opere, arhitektonskom remek delu 21. veka,  danas simobla ovog grada. Nakon opere prolazimo glavnom gradskom i pešačkom zonom – Karl Johans gate i usput obilazimo gradsku katedralu, nacionalni parlament – Storting i Norvešku kraljevsku palatu. Obilazak završavamo odlaskom u gradsku luku, posetom srednjovekovnoj tvrđavi – Akserhus i gradskoj kući. Nakon obilaska odlazimo na fakultativno krstarenje norveškim fjordovima nadomak Osla, simbola ove skandinavske zemlje tokom kojeg ćete pored fjordova imati priliku da vidite i najmoderniji i najskuplji evropski kvart – Aker Brygge, staro brodogradilište – Aker Wharf, panoramu grada i još mnogo toga. Slobodno vreme. U večernjim časovima odlazimo na druženje u jedan od barova u glavnom gradu Norveške. Polazak za Malme u kasnim večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Norvešku i Švedsku.

DAN 9 - Dolazak u Malme u jutarnjim časovima. Odmah po dolasku krećemo u šetnju tokom koje ćemo se upoznati sa ovim prelepim gradom: videćemo Turning Torso – zgradu jako zanimljivog oblika, takođe najvišu građevinu na prostoru cele Skandinavije, crkvu Svetog Petra, Gamla stan – stari grad, gradsku kuću – Radhuset. Slobodno vreme. Nastavljamo vožnju ka Kopenhagenu u kasnim popodnevnim časovima. Tokom kratke vožnje od Malmea do Kopenhagena prelazimo Eresund most, drugi najduži evropski most koji spaja Švedsku i Dansku. Dolazak u Kopenhagen u kasnim popodnevnim časovima. Smeštamo se u hostel. Slobodno vreme za odmor i večernju šetnju. Noćenje.

DAN 10 - U jutarnjim časovima se pakujemo i napuštamo hostel. Nakon što odložimo stvari u autobus krećemo u pešačku turu tokom koje ćemo se upoznati sa glavnim gradom Danske. Obići ćemo Centralnu železničku stanicu, park Tivoli, trg na kojem se nalazi gradska kuća iz 19. veka, Stroget – glavnu gradsku ulicu i pešačku zonu, zamak Amalienborg, Nyhavn – luku iz 17. veka koja je danas simbol Kopenhagena, videti kuću u kojoj je živeo najčuveniji danski pisac – Hans Kristijan Andersen, palatu Christiansborg – sedište danske vlade, parlamenta i vrhovnog suda. Nakon što završimo obilazak i kratko se odmorimo, odlazimo na fakultativno krstarenje kopenhaškim kanalima i Severnim morem tokom kojeg ćete videti prelepe i jedinstvene gradske kvartove koji se mogu videti jedino sa mora, čuvenu malu Sirenu – simbol Danske, zgradu Opere i još mnogo toga. Slobodno vreme. Ne propustite da obiđete Kristijaniju - samoproglašenu "državu" u sred Kopenhagena nastalu za vreme hipi pokreta ili prelepi dvorac Rosenborg. Polazak za Drezden u večernjim časovima.

DAN 11 - Dolazak u Drezden u prepodnevnim časovima. Odmah po dolasku odlazimo u hotel. Nakon što podelimo sobe, smestimo se i odmorimo, krećemo u upoznavanje sa prelepim nemačkim gradom. Obići ćemo Altmarkt – gradski trg gde se tokom leta organizuju muzički događaji i organizuju najrazličitiji mini sajmovi, Bogorodičinu crkvu ispred koje se nalazi spomenik jednom od začetnika reformacije – Martinu Luteru, Dvorsku rimokatoličku crkvu, Avgustovski most, Operu Zemper, galeriju Zwinger. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 12 - Pakujemo se i napuštamo sobe. Slobodno vreme za šetnju, uživanje na reci Labi, šopingu i sl. Polazak za Beograd u kasnim popodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Nemačku, Austriju i Mađarsku.

DAN 13 - Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

CENE I USLOVI:

Cena: 429 EUR po osobi
Cena sa popustom: 399 EUR po osobi
Termini putovanja: 3.-15 avgust 2018. i  1.-13. septembar 2018.

U cenu je UKLJUČENO:

Prevoz visokopodnim turisičkim autobusom na relaciji Beograd-Hamburg-Stokholm-Oslo-Malme-Kopenhagen-Drezden-Beograd.
2 noćenja u hotelu** u Stokholmu u 1/2 sobama sa zajedničkim kupatilom sa doručkom.
2 noćenja na brodu na relaciji Stokholm-Helsinki-Stokholm u 1/4 brodskim kabinama sa WC i kupatilom.
1 noćenje u hostelu u Oslu u 1/3, 1/4 i 1/5 sobama sa WC i kupatilom.
1 noćenje u hostelu u Kopenhagenu u 1/3 i 1/4 sobama sa WC i kupatilom.
1 noćenje u hotelu** u Drezdenu u 1/2 sobama sa WC i kupatilom sa doručkom.
Razgledanja gradova prema programu putovanja.
Organizacija celog putovanja.
Stručna pratnja tokom trajanja putovanja.

U cenu NIJE UKLJUČENO:

Karta za brod na relaciji Stokholm-Helsinki-Stokholm - 35 EUR (OBAVEZNA DOPLATA)
Fakultativni izleti.
Međunarodno zdravstveno osiguranje.
Dvokrevetne sobe (osim u Stokholmu i Drezdenu) - mogućnost doplate: 20 EUR po osobi po noćenju
Individualni troškovi putnika.

FAKULTATIVNI IZLETI:

1. Krstarenje po fjordovima u blizini Osla u trajanju od 1h i 45min - 35 EUR
2. Krstarenje po kanalima u Kopenhagenu u trajanju od 45min - 25 EUR
3. Odlazak u Sigtunu i Upsalu u pratnji vodiča – 25 EUR
*Plaćanje izleta se obavlja na putovanju pre realizacije samog izleta.

USLOVI PRIJAVLJIVANJA I PLAĆANJA:

Da biste se prijavili za putovanje i sebi obezbedili mesto, potrebno je da prilikom prijave uplatite avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja.
Moguće je plaćanje na rate.
Nakon uplate avansa, ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje najkasnije do 15 dana pred početak putovanja.
Fakultativni izleti i obavezne doplate se plaćaju na samom putovanju.

VAŽNE INFORMACIJE:

Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
Svi smeštajni objekti koji se koriste tokom trajanja putovanja su čisti, uredni i prilagođeni svim generacijama.
Svi smeštajni objekti se nalaze u širem centru grada, u blizini autobuske stanice ili metroa.
Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati 7 dana pred početak putovanja.
Ukoliko ostane slobodnih mesta u autobusu, postoji mogućnost doplate za korišćenje duplog sedišta za sve vreme trajanja putovanja. Doplata iznosi 60 EUR.
Broj mesta je ograničen!
Za ovo putovanje važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Trip Top Putovanja.