Kolumbija, Kostarika, Panama (januar)

Šarena Kolumbija, zelena Kostarika i moderna Panama. Spoj neverovatne prirode, kolonijalne arhitekture, modernih zgrada, ukusne hrane, egzotičnog voća, zavodljivog plesa, adrenalina, Kariba i Atlantika.


Kolumbija, Kostarika, Panama - 20. dana

"Dobro došli na jug Severne Amerike i sever Južne Amerike!"

Šarena Kolumbija, zelena Kostarika i moderna Panama. Spoj neverovatne prirode, kolonijalne arhitekture, modernih zgrada, ukusne hrane, egzotičnog voća, zavodljivog plesa, adrenalina, Kariba i Atlantika. Naše putovanje započinjemo u Bogoti, prestonici Kolumbije.

Grad bogate istorije i kulture idealno je polazište za upoznavanje južnoameričkog kontinenta. Iz metropole se selimo u Salento, kolonijalni gradić prelepe prirode Anda. Jedinstvena prilika da vidimo prizor najviših palmi na svetu ali i da uživamo u degustaciji ukusne kolumbijske kafe. Put nas dalje vodi ka Medeljinu, gradu čuvenog Pabla Eskobara. Nekadašnju nesigurnost i strah zamenila je moderna umetnost i kultura, nasmejani ljudi koji se trude da unaprede svoj grad iz dana u dan.

Nakon gradova i zelenih Anda na red dolaze najlepše plaže Kariba. Santa Marta i Kartagena, kolumbijski gradovi na karipskoj obali osvojiće vas svojim peščanim plažama, tirkiznim morem, ukusnom hranom ali i jedinstvenom atmosferom. Uz zvuke salse i merengea opraštamo se od Kolumbije i upućujemo ka zelenim džunglama Kostarike.

Prvo stajanje je gradić La Fortuna, polazište za obilazak vulkana Arenal. Kupanje u termalnim bazenima dok posmatramo krater aktivnog vulkana, ali i istraživanje prirode oko samog vulkana. Nastavljamo ka mestu Monteverde, kišnim šumama Kostarike. Zip line, adrenalin, šetnja kroz džunglu, jedinstvena flora i fauna i avantura. Nakon karipskih plaža, odlazimo na obalu Tihog okeana i gradić Tamarindo. Kilometri peščanih plaža, talasi, surfovanje i uživanje u najlepšem zalasku sunca. Za kraj putovanja ostavljamo glavni grad Paname, Panama Siti. Moderna prestonica koja je svoj značaj posebno dobila početkom XX veka izgradnjom Panamskog kanala savršeno je mesto za završetak ove avanture.

Bogota, urbana prestonica bogate istorije smestila se na 2644 metara nadmorske visine u sklopu planinskog masiva Anda. Područje koje su nekada naseljavali Čibča Indijanci osvojeno je od strane španskih konkvistadora 1538.godine koji su osnovanom gradu dali naziv Santa Fe de Bogota.

Istoriju ovog grada pisali su osvajači, oslobodioci ali i burne vlasti tokom XX veka. Danas je Bogota moderna,užurbana i pomalo haotična prestonica, mesto stanovanja preko 9 miliona stanovnika.

Ipak, simpatična u svojoj haotičnosti, osvojiće vas starim gradom La Candelaria, šarenim zgradama brdovite La Macarene ali i muzejima gde se čuva bogata prošlost ove zemlje. Noćni život urbanog dela La Rosa, mnoštvo restorana i barova pokazaće vam moderno lice ove prestonice.

Salento, kolinijalni gradić šarenih kuća i predivne, netaknute prirode smestio se u podnožju Anda i savršeno je polazište za obilazak čuvene doline Kokora. Valle de Cocora, kako na španskom jeziku glasi naziv ovog dragulja prirode, prirodno je stanište najviših palmi na svetu i deo nacionalnog parka Los Nevados.

Šetnja stazama netaknute prirode, jahanje konja do najlepših vidikovaca, ukusni specijaliteti i šoljica kolumbijskog crnog zlata, kako ovde vole da nazivaju kafu nezaboravan su deo ove avanture.

Medeljin, grad kome je burna prošlost druge polovine XX veka dodelila epitet „najopasnije mesto na planeti" i na čiji spomen imena svi pomislimo isto. Ipak, život piše romane a istorija se menja iz godine u godinu.

Grad čijim je ulicama nekada vladao kriminal, danas zovu grad večitog proleća na čijem se svakom ćošku vide promene. Moderna umetnost, mnoštvo muzeja i galerija, zidovi iscrtani zanimljivim grafitima, mnoštvo restorana i barova i ljubazno stanovništvo koje svoju burnu prošlost koristi za bolju budućnost.

Lokalno stanovništvo će vam sa osmehom reći da je Medeljin danas grad muzike, rodno mesto dvojice veoma popularnih pevača na celom južnoameričkom kontinentu. Otkrijte o kome je reč upravo u nekom od mnogobrojnih klubova ovog grada.

Santa Marta, tirkizno more, duge peščane plaže, latino zvuci iz plažnih barova, sunce i plavo nebo. Možda je ipak dovoljno samo reći karipski raj. Biser karipkog dela Kolumbije je i nacionalni park Tajrona. Otkrijte poetični natpis na samom ulazu o vrednosti ovog parka za narod Kolumbije.

Park je osnovan 1964. godine a ime je dobio po plemenu Tajrona koje je u prošlosti naseljavalo ovaj prostor. Smešten između planine i mora, unutar 2 ekosistema, izuzetno je bogat florom i faunom a orlovi, kondori i papagaji šarenih boja pravo su blago ovog nacionalnog parka.

Dok hladovinu od karipskog sunca tražite u senci bujnih palmi, pogled na plavetnilo Kariba ostavlja sve bez daha.

Kartagena, lepotica Kariba, jedan je od najlepših kolonijalnih gradova. Osnovan davne 1533.godine od strane španskih konkvistadora, danas je obojen u živopisne boje a samo jezgro grada nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Ovde je sve u duhu šarenih boja, strasti, egzotičnog voća koje se prodaje na ulicama, prelepih žena, zavodljivih latino tonova.

Da je Kostarika jedna od najzelenijih zemalja na svetu uverićete se već prvog dana. Put nas je sa karipskih plaža doveo do bujne vegetacije Kostarike. Prva stanica je gradić La Fortuna, smešten severoistočno od prestonice San Hose, danas poznat kao mesto obilaska dva vulkana.

Prvi, još uvek aktivan Arenal u čijem se području nalazi mnoštvo termalnih bazena i drugi, neaktivan Chato. Pešačenje po krateru vulkana, kupanje u termalnim bazenima i odlazak do skrivenih vodopada u džungli. Kako izgleda adrenalinska avantura u džunglama Kostarike uverićete se u gradiću Monteverde, svega par sati vožnje od La Fortune.

Raznovrstan biljni i životinjski svet prave kišne šume, prelazak visećih mostova, zip line kroz džunglu koji se smatra jednim od najdužih na svetu. Da li ste spremni na avanturu?

Tamarindo, nekadašnje ribarsko naselje smešteno na obali Pacifika, danas je pravi turistički biser za sve željne upoznavanja plaža i talasa Pacifika. Bilo da ste željni kupanja i sunčanja, snorklinga, ronjenja, uživanja na dugim plažama, plesa do duboko u noć, najlepših zalazaka sunca, ovde ćete pronaći sve to.

Panama Siti, prestonica Paname osnovana je od strane španskih konkvistadora na samom početku XVI veka. Iznenadili biste se činjenicom koliko je ovaj grad imao značaja u osvajanju južnoameričkog kontinenta . Neke od prvih ekspedicija iskrcale su se upravo na teritoriji današnje Paname koja im je bila kapija ka zlatnim rudnicima Anda ali i tokom zlatne groznice u Kaliforniji između 1848.i 1855.godine.

Ipak, poseban značaj sam grad ali i zemlja dobijaju izgradnjom panamskog panala 1914. godine koji spaja Atlantik i Tihi okean. Danas je ovaj grad moderna prestonica bogatog kulturnog i noćnog života. Jedan od najlepših delova grada je Casco Viejo gde su smeštene najveće atrakcije ovog grada ali i brdo Sero Ankon sa koga se pruža predivan pogled na ceo grad.

Dobro došli u avanturu koja spaja tri zemlje i dva kontinenta a opet jedinstven prostor prelepe prirode, bogatog kulturnog nasleđa, zanimljive prošlosti i jedinstvene sadašnjosti, nasmejanog stanovništva i zavodljivog latino ritma.

 

PROGRAM PUTOVANJA

KOLUMBIJA, KOSTARIKA, PANAMA
Bogota - Salento - Medeljin - Santa Marta - Cartagena - La Fortuna - Monteverde -Tamarindo - Panama Siti

1. dan (26.01.) - Okupljanje grupe na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Let za Bogotu sa presedanjem.

2. dan (27.01.) - Dolazak u Bogotu u jutarnjim časovima i transfer do smeštaja. Nakon pauze za ručak i odmor, krećemo u razgledanje Bogote. Prestonica Kolumbije, smeštena na 2664 metra nadmorske visine danas je grad gde se mešaju kolonijalna prošlost i moderna sadašnjost. Obilazimo La Candelaria, najpoznatiji deo grada na čijem je glavnom trgu,prema legendi, osnovana Bogota. Odlazimo žičarom do brda Monserat odakle se pruža predivan pogled na ovaj višemilionski grad. U večernjim satima odlazimo do Zona Rosa, popularnog dela grada sa mnoštvom restorana i barova. Noćenje.

3. dan ( 28.01.) - Nakon doručka napuštamo smeštaj i opraštamo se od Bogote. Transfer autobusom do Salenta, živopisnog gradića poznatog po plantažama kafe, očaravajućem pejzažu ali i dolini Kokora, prirodnom staništu najviših palmi na svetu. Transfer do smeštaja i slobodno vreme. Noćenje.

4. dan ( 29.01.) Doručak. Fakultativni obilazak doline Kokora. Valle de Cocora, kako na španskom jeziku glasi naziv ove oaze prirode, deo je nacionalnog parka Los Nevados. Bilo da se odlučite za pešačenje ili jahanje konja jedno je sigurno, doživljaj je nezaboravan. Povratak u Salento. Noćenje.

5. dan (30.01.) Doručak. Transfer autobusom do Medeljina. Dolazak u drugi najveći grad Kolumbije i transfer do smeštaja. Nekadašnji grad na ivici zakona, grad čuvenog Pabla Eskobara, danas je metropola moderne umetnosti i kulture. Obilazimo najveće znamenitosti i slušamo priče iz prošlosti. Katedrala Metropolitana, trg Botero, Palata kulture samo su delić onoga što Medeljin nudi svojim posetiocima. Veče je rezervisano za uživanje u noćnom životu Medeljina. Noćenje.

6. dan (31.01.) Nakon doručka napuštamo sobe i stvari ostavljamo u hotelu. Odlazimo do Pueblito Paisa, živopisnog sela na brdu Nuibara iznad Medeljina, replike tipičnog sela ovog regiona gde slušamo priču o narodima koji su naseljavali ovu teritoriju u prošlosti. Transfer na aerodrom i let za Santa Martu. Dolazak u Santa Martu, živopisni gradić na karipskoj obali. Transfer do smeštaja. Noćenje.

7. dan ( 01.02.) Nakon doručka odlazimo do nacionalnog parka Tajrona i jedne od najlepših plaža Kariba. Dan rezervisan za uživanje u suncu, Karibima, belom pesku i ponekom koktelu. Povratak u Santa Martu. Noćenje.

8. dan ( 02.02.) Doručak. Napuštamo Santa Martu a put nas vodi do Kartagene lepotice karipske obale Kolumbije. Transfer do smeštaja. Nakon kraćeg odmora krećemo u obilazak grada osnovanog davne 1533.godine od strane španskih konkvistadora. Kolonijalna arhitektura koja se smatra najlepšom u Južnoj Americi, šareni balkoni, slatko voće koje se prodaje na svakom koraku, zanosne lepotice ali i zvuci salse i merengea. Uživanje za sva čula. Noćenje.

09. dan ( 03.02.) Doručak i nastavak obilaska Kartagene. Fakultativni odlazak do poluostrva Baru i čuvene plaže Branca. Povratak u Kartagenu. Večera i izlazak u neki od popularnih barova ovog grada. Noćenje.

10.dan (04.02) Doručak. Slobodan dan za uživanje u prelepim plažama Kariba. Noćenje.

11. dan (05.02.) Doručak. Napuštamo smeštaj i opraštamo se sa Kolumbijom i odlazimo na aerodrom. Let za San Jose, prestonicu Kostarike. Transfer autobusom do La Fortune, gradića koji se nalazi u podnožju Arenal vulkana i odlazak do smeštaja. Ostatak dana provodimo opuštajući se u nekom od mnogobrojnih bazena sa termalnom vodom po kojima je ovaj deo Kostarike poznat. Noćenje.

12. dan ( 06.02.) Nakon doručka odlazimo u obilazak nacionalnog parka. Nekoliko pešačkih staza po samom krateru, vodopad visok 70 metara, uživanje u raznovrsnoj flori i odlazak do vidikovca odakle se pruža neverovatak pogled na vulkan i jezero Arenal. Povratak u La Fortunu. Noćenje.

13. dan ( 07.02.) Nakon doručka napuštamo smeštaj i upućujemo se ka mestu Monteverde. Dobro došli u kišnu šumu, najzeleniji deo Kostarike. Nakon odmora krećemo u avanturu. Popularni zip line, viseći mostovi, parkovi biosfere i netaknute prirode. Dan ispunjen aktivnostima. Noćenje.

14. dan (08.02). Doručak. Transfer autobusom do Tamarinda. Nakon Kariba, vreme je da upoznamo i Pacifik. Kilometri peščanih plaža, surfovanje, ronjenje ili samo odmaranje na plaži. Noćenje.

15. dan ( 09.02) Doručak. Dan rezervisan za fakultativni izlet snorkling ili ronjenje u Pacifiku. Noćenje.

16.dan ( 10.02) Doručak. Slobodan dan za uživanje i istraživanje plaža pacifičke obale ali i uživanje u prelepom zalasku sunca za Tihi okean. Noćenje.

17. dan (11.02) Nakon doručka upućujemo se ka Internacionalnom aerodromu u glavnom gradu San Hose i let za Panama Siti. Transfer do smeštaja. Noćenje.

18.dan (12.02) Doručak. Obilazak Panama Sitija i fakultativni odlazak do Panamskog kanala, najpopularnije atrakcije ovog grada. Slobodno vreme. Noćenje.

19. dan (13.02) Napuštamo smeštaj i stvari ostavljamo u hotel. Slobodno vreme do transfera na aerodrom . Let za Beograd sa presedanjem.

20. dan (14.02) Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Cena: 2450 EUR po osobi
Cena sa popustom: 2290 EUR po osobi
Termin: 26. januar - 14. februar 2019.

U cenu je UKLJUČENO:

Avionska karta na relaciji Beograd - Bogota sa presedanjem i svim taksama
Avionska karta na relaciji Panama Siti - Beograd sa presedanjem i svim taksama
Avionska karta na relaciji Medeljin - Santa Marta sa svim taksama.
Avionska karta na relaciji Kartagena - San Hose sa svim taksama.
Avionska karta na relaciji San Hose - Panama Siti sa svim taksama.
Prtljag težine 20kg za sve letove.
1 noćenje u hotelu u Bogoti u 1/2 i 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
2 noćenje u hotelu u Salentu u 1/2, 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
1 noćenje u hotelu u Medeljinu u 1/2 i 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
2 noćenje u hotelu u Santa Marti u 1/2 i 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
3 noćenja u hotelu u Kartageni u 1/2 i 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
2 noćenja u hotelu u La Fortuni u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC.
1 noćenja u hotelu u Monteverdeu u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC.
3 noćenja u hotelu u Tamarindu u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC.
2 noćenja u hotelu u Panama Sitiju u 1/2 i 1/3 sobama sa sopstvenim kupatilom i WC.
Svi transferi prema programu putovanja.
Razgledanja gradova prema programu putovanja.
Organizacija celog putovanja.
Usluge vodiča.


U cenu NIJE UKLJUČENO:

Fakultativni izleti.
Međunarodno zdravstveno osiguranje.
Individualni troškovi putnika.

FAKULTATIVNI IZLETI:

1. Obilazak doline Kokora
2. Obilazak Arenal vulkana
3. Obilazak panamskog kanala
*Tačne cene fakultativnih izleta će biti poznate 2 meseca pred putovanje.
*Ukupna cena svih izleta iznosi okvirno 180 EUR
* Plaćanje i prijavljivanje za ostale izlete se obavljaju pre realizacije samih izleta.

USLOVI PRIJAVLJIVANJA I PLAĆANJA:

Moguće je plaćanje na rate.
Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursku Komercijalne banke.
Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 60 dana pred početak putovanja u dinarskoj protivvrednosti po porodajnom kursu Komercijalne banke.
Uz uplatu avansa obavezno je dostaviti i kopiju važećeg pasoša.
Po formiranju grupe, putnici će biti obavešteni kada treba da dostave i novac za kupovinu avio karte (otprilike 3 meseca pred putovanje).
Ukupna cena aranžmana se sastoji od dinarskog i deviznog dela.
Devizni deo aranžmana u iznosu od 250 EUR plaća se inopartneru na putovanju. Ovaj iznos ne predstavlja dodatni trošak na gore iskazanu cenu, već je njen sastavni deo.

OPŠTE NAPOMENE:

Za ovo putovanje je neophodna vakcina protiv žute groznice. Molimo Vas da za sve dodatne informacije pozovete agenciju Trip Top Putovanja ili direktno institut za javno zdravlje Batut.
U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno programom putovanja.
Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti kao što su: vremenske prilike, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata, gužve izazvane društvenim, političkim, verskim i drugim skupovima.
Organizator ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju druge države ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih, carinskih i drugih propisa.
Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu i sl. Organizator ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
Obaveštavaju se putnici da su u obavezi da pasoš koji dostave agenciji, koriste za sve vreme trajanja putovanja. Neophodno je da pasoš važi minimum 6 meseci od početka putovanja, kao i da pasoš mora imati minimum 4 slobodne strane pre početka putovanja.
Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje.

VAŽNE INFORMACIJE

Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
Svi smeštajni objekti se nalaze u užem centru grada, u blizini autobuske stanice ili metroa.
Svi smeštajni objekti koji se koriste tokom trajanja putovanja su čisti, uredni i prilagođeni svim generacijama.
Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati najkasnije 15 dana pred početak putovanja.
Broj dvokrevetnih soba je ograničen.
Broj mesta je ograničen.
Za ovo putovanje važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije