Istanbul 29.12

Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu - od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu - čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red


N O V O G O D I Š N J E   P U T O V A N J E

ISTANBUL

6 dana (3 nocenja sa doručkom)- autobusom

Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu - od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu - čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one retke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje večnost kao Rimu, Jerusalimu, Lisabonu...
Šesnaest vekova u kontinuitetu od 330. do 1923, bio je prestonica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici - simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada - bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami - proglašeni su delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.
Istanbul je danas dinamičan megapolis sa jednom od najvećih stopa demografskog i privrednog rasta u svetu. Milionski grad je postao još krajem 19. veka; na početku šezdesetih je imao million i po, 2000. godine oko 8,8 miliona a 2011 narastao je na 13,5 miliona stanovnika. Poslednjih godina izgrađeni su metro i novi aerodrom na azijskoj strani, podmorski železnički tunel ispod Bosfora, ulepšani mnogi kvartovi i podignuti luksuzni hoteli i tržni centri. Obnovljeni su vredni spomenici i bogati muzeji, zahvaljujući čemu je Istanbul bio prestonica evropske kulture 2010.

1. dan (petak, 29. decembar 2017) BEOGRAD - PLOVDIV (oko 470 km) Sastanak putnika u Beogradu u 13.00 sati. Polazak autobusa u 13.30 sati. Vožnja kraj Niša i Pirota. Prelazak srpsko-bugarske granice kod Gradine. Vožnja kroz Bugarsku kraj Sofije i Plovdiva.

2. dan (subota, 30. decembar 2017) PLOVDIV - ISTANBUL (oko 510 km). Nastavak vožnje kroz Bugarsku kraj Haskova i Svilengrada. Prelazak bugarsko-turske granice kod Kapetan Andrejeva. Vožnja kroz turski deo Trakije, kraj Jedrena. Dolazak u Istanbul u prepodnevnim satima. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada: staro gradsko jezgro - gde se nalaze Hipodrom, Plava džamija, Aja Sofija i palata Topkapi; bulevar Ataturk, Valensov akvadukt, džamija Sulejmana Veličanstvenog, džamija Mehmed paše Sokolovića, Misirli čaršija, železnička stanica Sirkedži (stanica Orijent ekpresa), prelazak preko Zlatnog roga preko mosta Galata, trg Taksim, rezidencijalni kvart Bešiktaš...Prelazak na azijsku stranu Istanbula, preko mosta na Bosforu; kraći odmor kod vidikovca Čamlidža. U povratku u evropski deo grada, vožnja obalom Bosfora. Smeštaj u hotel. Slobodno popopodne. Noćenje.

3. dan (nedelja, 31. decembar 2017) ISTANBUL Doručak. Pre podne, fakultativni izlet autobusom i pešice "Palata Topkapi, Aja Sofija, Plava džamija, antički hipodrom". Poseta palati Topkapi sa nekoliko stotina prostorija, izgradjenoj na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka. Iz ove palate sa očaravajućim pogledom na Zlatni rog, Bosfor i Mramorno more, turski sultani su od 1465. gotovo četiri veka, upravljali ogromnim Otomanskim carstvom. Topkapi je pretvoren u muzej sa bogatim kolekcijama nakita, oružja, odeće i porcelana. Obilazak Aja Sofije ili Crkve svete mudrosti, jednog od najmonumentalnijih hramova ikada izgrađenih u svetu, nemerljive arhitektonske i umetničke vrednosti. Podignuta je za nepunih šest godina (532-537) u doba cara Justinijana i posvećena je Hristu kao personifikaciji Božije mudrosti; pretvorena je u džamiju po zauzimanju Carigrada od strane Turaka (1453) po nalogu sultana Mehmeda II Osvajača, kada su joj dodata četiri minareta. Postala je muzej 1935 godine. Obilazak džamije sultana Ahmeta III, građene na mestu palate cara Konstantina od 1609. do 1616. godine, poznate kao Plava džamija zbog jedinstvene unutrašnje dekoracije - oko 20.000 keramičkih pločica sa motivom cveta lale u pedesetak varjanti; to je jedina džamija u islamskom svetu - pored džamije u Meki - sa šest minareta. Antički hipodrom ili Konstantinov hipodrom je bio središte društvenog života Konstantinopola (Istanbul). Slobodno popodne. Individualni doček Nove godine. Noćenje.

4. dan (ponedeljak, 01. januar 2018) ISTANBUL Doručak. Pre podne, poludnevni fakultativni izlet autobusom i brodom "Vaseljenska patrijaršija i krstarenje Bosforom". Poseta Carigradskoj patrijaršiji čije se sedište nalazi u crkvi sv.Đorđa na obali Zlatnog roga, u nekadašnjem grčkom kvartu Fanar. Carigradska patrijaršija postoji od Vaseljenskog sabora u Carigradu 381.godine. Njen poglavar ima titulu Vaseljenskog patrijarha i status prvog među (jednakim) patrijarsima ostalih pravoslavnih crkava. Vožnja autobusom do pristaništa i ukrcavanje na brod; jednoipočasovno krstarenje Bosforskim moreuzom između evropskog i azijskog dela Istanbula, koji je u najužem delu širok samo 660 metara. Fakultativni izlet autobusom "Palata Dolmabahče". Izgrađena kraj Bosfora sredinom 19. Veka, u kombinaciji baroka, rokokoa i turskog imperijalnog stila, palata Dolmabahče je bila zvanična rezidencija sultana, sa kraćim prekidima, od 1853 do 1922. godine. Okružena prekrasnim vrtom, ima 285 soba, 43 salona, šest hamama i raskošan enterijer sa oko 600 umetničkih slika. Iz nje je u izgnanstvo otišao poslednji otomanski sultan Mehmed VI (1922); u njoj se okončao život oca turske nacije Mustafe Kemala Ataturka (1881- 1938). Slobodno popodne. Noćenje.

5. dan (utorak, 02. januar 2018) ISTANBUL - PLOVDIV (oko 510 km). Doručak. Slobodno vreme.Polazak za Beograd oko 15.00 sati. Vožnja kroz Tursku.Prelazak tursko-bugarske granice kod Kapikule. Noćna vožnje kroz Bugarsku.

6. dan (sreda, 03. januar 2018) PLOVDIV - BEOGRAD (oko 470 km). Nastavak putovanja kroz Bugarsku. Prelazak bugarsko-srpske granice kod Gradine. Dolazak u Beograd u prepodnevnim satima.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 122 evra
Doplata za jednokrevetnu sobu je 65 evra.
Polazak: 29. decembar 2017. (povratak: 03. januar 2018);

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO
- Prevoz autobusom na navedenoj relaciji (visokopodni ili dabldeker sa audio i video opremom)
- Tri noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu kategorije *** u Istanbulu
- Razgledanje grada prema programu
- Usluge vodiča
- Troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO
- Fakultativni izleti i posete
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

UMANJENJA
Umanjenje za treću odraslu osobu na pomoćnom ležaju: 10%
Umanjenje za dete do 12 godina u sobi sa dve odrasle osobe na pooćnom ležaju: 15%
Umanjenje za sopstveni prevoz: 60 evra

OPCIONE DOPLATE
- Željeni red sedišta u autobusu 8 evra po sedištu, minimalna uplata za dva sedišta
- Dodatni boravak u hotelu za sopstveni prevoz - 30 eur po osobi po noćenju
- Transfer - Postoji mogućnost transfera kombijem ili minibusom uz doplatu na sledećim relacijama: - Subotica, Novi Sad, cena povratnog transfera: 20 €

SMEŠTAJ
- Hotel DALAN***, Istanbul,Laleli,Caddesi Azimkar Sokak 23-25, Tel. +902125165091, http://www.dalanhotel.com
Hotel se nalazi u kvartu Laleli u Istanbulu, 1km daleko od Velikog bazara (Kapali čaršije), 800 m od metro stanice Aksaraj. Hotel ima recepciju, restoran i aperitiv bar. Sve sobe su sa kupatilom, fenom, telefonom, TV-om, klimom. Wifi je besplatan u celom hotelu. Doručak se služi po principu samoposluživanja.
- Filip Travel zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije.

FAKULTATIVNI IZLETI
- Poludnevni izlet autobusom "Palata Topkapi, Aja Sofija", Plava džamija, antički hipodrom" u trajanju od oko pet sati. Cena: 40 evra. U cenu je uključeno: prevoz autobusom, ulaznice i usluge lokalnog vodiča na našem jeziku.
- Poludnevni izlet autobusom i brodom "krstarenje Bosforom" u trajanju od oko četiri sati. Cena: 20 evra.U cenu je uključeno: vožnja brodom po Bosforu (oko sat i po), prevoz autobusom i usluge lokalnog vodiča.
- Poludnevni izlet "Palata Dolmabahče u trajanju od oko tri sata sata. Cena: 30 evra . U cenu je uključeno: ulaznica, iznajmljivanje slušalica, prevoz autobusom i usluge lokalnog vodiča.
- Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a plaćanje je u Turskoj, isključivo u evrima, u efektivi. Potrebno je najmanje 20 učesnika za realizaciju ovih izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuje uz korigovanje cene.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE "ISTANBUL"
- Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja.
- Uz blagovremeni upit u poslovnicama Filip Travela, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem.
- PLOVDIV je naveden u programu kao okvirana pozicija autobusa na kraju drugog iI petog dana putovanja.
- Novac: nova turska lira; 1 TRY = 0.44 evra ili oko 50 dinara.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
- Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja. - Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun Filip Travela ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina). 2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija u gotovini (40%), a ostatak čekovima do 5 jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. Ili 20. u mesecu). 3) Platnim karticama do 6 mesečnih rata bez kamate (Visa, Master, American Express od Banca Intese i Komercijalne banke). 4) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Filip Travel ima potpisan ugovor.

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Filip Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Filip Travela mogude je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguravača Generali Osiguranje Srbija koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove. Cena polise je približno jedan evro po danu provedenom na putovanju.

OPŠTE NAPOMENE 
- Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje. - U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja Filip Travela, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. - Za putovanje u inostranstvo putnik treba da poseduje važeći pasoš sa rokom važenja od najmanje šest meseci od dana završetka putovanja. Putnik je lično odgovoran za ispravnost i važenje svog pasoša. - Organizator putovanja ima licencu OTP 196/2010 izdatu 10. februara 2010. godine od strane Min. turizma Republike Srbije. Organizator putovanja ima garanciju putovanja u visini 300.000.- EUR kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0094/2017 od 25.01.2017. godine, zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija PU "YUTA", Beograd, ul. Kondina br. 14, koja se aktivira kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU "YUTA", 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd