Bolonja (mart-apr)

Emilija-Romanja - najbogatija među 20 italijanskih regija i jedna od najrazvijenijih regija Evrope - spoj je dve pokrajine, Emilije i Romanje, u dolini reke Po, sa mnogim zajedničkim obeležjima u prošlosti i sadašnjosti. Najveći urbani centri ove regije - Bolo


BOLONJA I FIRENCA


FERARA - BOLONJA - FIRENCA - RAVENA - KOMAKIO
5 dana (2 nocenja sa doručkom u hotelu kategorije 3* ) - autobusom

Emilija-Romanja - najbogatija među 20 italijanskih regija i jedna od najrazvijenijih regija Evrope - spoj je dve pokrajine, Emilije i Romanje, u dolini reke Po, sa mnogim zajedničkim obeležjima u prošlosti i sadašnjosti. Najveći urbani centri ove regije - Bolonja, Parma, Ferara i Modena razvili su se u blizini ili na samoj Via Emiljia, jednoj od najprometnijih saobraćajnica Rimskog carstva koji je vodio od Riminija na Jadranskom moru do Milana. Ovim prostorom od 14. veka upravljale su vlastelinske kuće Farneze, d`Este i Gonzaga koje spadaju u red najmoćnijih aristokratskih familija i najvećih italijanskih mecena. Iako najpoznatija po svojim izvrsnim pastama, sirevima, šunkama i vinima vrhunskog kvaliteta, Emilija-Romanja se ponosi i nekim od najluksuznijih industrijskih brendova Italije kao što su "Ferari", "Maserati", "Bugati" i "Lamborgini", nastalim na ovom tlu.

1. dan
(četvrtak, 23. novembar) BEOGRAD - NOVI SAD - ILOK (oko 140 km) Sastanak putnika na stanici Lasta, Železnička 2,u 17.30 sati. Polazak autobusa u 18.00 sati. Polazak iz Novog Sada u 19.15 sati ispred železničke stanice kod Lokomotive. Prelazak srpsko-hrvatske granice kod Iloka. Vožnja kroz Hrvatsku. Prelazak hrvatsko-slovenačke granice kod Rijeke.
2. dan (petak, 24. novembar) ILOK - FERARA - BOLONJA (oko 850 km). Noćna vožnja kroz Sloveniju, a zatim kroz Italiju, kraj Venecije, Padove i Roviga. U jutarnjim satima dolazak u Feraru, koja je u 16. veku, bila jedan od najvećih centara umetnosti, posebno slikarstva i muzike, u Italiji. Obilazak pešice gradskog jezgra, proglašenog delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a, sa mnogobrojnim renesansnim građevinama, kojim dominira dvorac vlastelinske porodice d`Este, u čiju se zaostavštinu ubrajaju desetine palata i crkava sa neprocenjivim umetničkim blagom. Slobodno vreme. Dolazak u Bolonju - glavni grad pokrajine Emilia Romanja sa najstarijim univerzitetom u Evropi. Obilazak istorijskog centra grada sa vodičem: trg Mađore, Neptunova fontana, bazilika sv. Petroni, gradska većnica, crkva sv. Stefana, tornjevi Asineli i Garisenda. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
3. dan (subota, 25. novembar) BOLONJA - FIRENCA - BOLONJA (oko 240 km) Doručak. Mogućnost organizovanja fakultativnog izleta za Firencu, najbogatiju umetničku riznicu Italije, posle Rima. Polazak autobusom do mesta Prato(99 km), naselje udaljeno 28 km od Firence u regionu Toskana.Transfer vozom, do stanice Santa Maria Novela u Firenci koja se nalazi u centru grada. Osnovana kao rimsko naselje na reci Arno, Firenca je od 12. veka samostalna gradska republika a zatim i vojvodstvo. Doživela je procvat tokom vladavine moćne bankarske porodice Mediči (14-17. vek), čiji su se najviđeniji članovi - sposobni vladari i reformatori - istakli i kao velike mecene i pokrovitelji umetnosti. Od 1865. do 1871. Firenca je bila prestonica Italije. Obilazak užeg centra grada pešice: trg Sinjoria, katedrala Santa Marija del Fiore, sa čuvenom Bruneleskijevom kupolom, krstionica, Ponte Vekio - pokreveni most iz 14. veka, palata Ufici, crkva Santa Kroće (u kojoj su grobnice Mikelanđela, Makijavelija i Galileja)... Fakultativni obilazak palate Ufici sa lokalnim vodičem na našem jeziku. Slobodno vreme. Povratak vozom u Prato i autobusom povratak u Bolonju. Noćenje.
4.dan (nedelja, 26. novembar) BOLONJA - RAVENA - KOMAKIO (delta reke Po) - RIJEKA ( oko 439 km) Posle doručka nastavak putovanja za Ravenu, čiji je istorijski centar proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Ravena je bila prestonica Zapadnog Rimskog carstva (402-472), glavni grad Ostrogotske kraljevine do sredine 6. veka a zatim upravni centar Ravenskog egzarhata do sredine 8. veka, u čijem sastavu su se nalazili svi vizantijski posedi u Italiji. Po dolasku, razgledanje prekrasnih mozaika u bazilici San Vitale (6. vek) i mauzoleju carice Gale Placidije (392-450) jedne od najmoćnijih žena u istoriji Rimskog carstava, čiji su otac, brat, suprug i sin takođe bili carevi. Šetnja centrom grada do mauzoleja Dante Aligerija (1265-1325); u njoj počiva veliki pesnik i mislilac koji je, posle izgnanstva iz Firence, poslednje godine svog života proveo u Raveni. Slobodno vreme. Dolazak u Komakio (Comacchio), živopisni gradić ribara i zanatlija, u zoni prostranog Parka prirode, u delti najveće italijanske reke Po, oko 40 km severno od Ravene. Prozvan "mala Venecija", izgrađen je na desetak ostrvaca, međusobno povezanih mostovima neobičnog izgleda. Kraći odmor u centru mesta. Nastavak putovanja Nastavak putovanja prema Srbiji. Vožnja prema Veneciji, Trstu i Sežani na slovenačko-italijanskoj granici.
5. dan (ponedeljak, 27. novembar) RIJEKA - BEOGRAD (oko 700 km). Noćna vožnja kroz Sloveniju. Prelazak slovenačko-hrvatske granice kod Rijeke. Vožnja kroz Hrvatsku. Prelazak hrvatsko-srpske granice kod Iloka. Dolazak u Novi Sad i Beograd u jutarnjim, odnosno prepodnevnim satima.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 139 evra
Doplata za jednokrevetnu sobu je 50 evra.

Polasci: 
08. mart 2018. (povratak: 12. mart);
05.april 2018 (povratak: 09.april); 27.april 2018. (povratak: 01. maj);

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO
- Prevoz autobusom na navedenoj relaciji (visokopodni ili dabldeker sa audio video opremom)
- Dva noćenja sa doručkom u hotelu kategorije tri zvezdice u Bolonji
- Razgledanja gradova prema programu
- Usluge vodiča
- Troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO
- Gradska turistička taksa u hotelu : 1,50 evra po osobi u dvokrevetnoj i trokrevetnoj sobi, u jednokrevetnoj sobi : 2.00 evra po noćenju (plaćanje je isključivo na recepciji hotela)
- Fakultativni izleti
- Međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

UMANJENJA
- Umanjenje za treću odraslu osobu u dvokrevetnoj sobi sa trećim (pomoćnim) ležajem je 10%. (isključivo na upit)
- Umanjenje za dete do 12 godina u dvokrevetnoj sobi sa trećim (pomoćnim) ležajem je 15%. (isključivo na upit)
- Umanjenje za sopstveni prevoz 60 evra po osobi (VAŽNO: putnici sa sopstvenog prevoza nemaju razgledanje grada po dolasku i fakultativni izleti zavise od raspoloživosti mesta u autobusu)

OPCIONE DOPLATE

- Željeni red sedišta u autobusu 8 evra po sedištu, minimalna uplata za dva sedišta
- Dodatni boravak u hotelu za sopstveni prevoz - 30 eur po osobi po noćenju
- Doplata za dodatno sedište: 70 evra
- Transfer - Postoji mogućnost transfera kombijem ili minibusom uz doplatu na sledećim relacijama: - Kruševac, Jagodina, Paraćin, Kragujevac, cena povratnog transfera: 20 € - Čačak, Kraljevo, cena povratnog transfera: 20 € - Niš, cena povratnog transfera: 20 € - Šabac, Loznica, cena povratnog transfera: 15 €

SMEŠTAJ

-Hotel FIERA***,Bolonja, Via Stalingrado 82, Tel +3951377735, www.hotel-fiera.com
Hotel se nalazi na 500 m od sajma i 2.5 km od istoriskog centra grada. Autobus broj 25 od hotela saobraća do centra grada u Bolonji. Hotel ima recepciju, aperitiv bar, restoran, wi-fi internet. Sobe su dvokrevetne sa kupatilom, standardno opremljene telefonom, televizorom i klimatizacijom. Doručak je kontinentalni - samoposuživanje.
- Filip Travel zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije.

FAKULTATIVNI IZLETI

- Celodnevni izlet autobusom "Firenca" u trajanju od oko 12 sati. Cena: 30 evra. U cenu je uključen prevoz autobusom I vozom, usluge lokalnog vodiča i razgledanje istorijskog centra Firence.
- Prijavljivanje za ove fakultativne izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a plaćanje je u Italiji, isključivo u evrima, u efektivi. Potrebno je najmanje 30 učesnika za realizaciju izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih izleti bi mogli da se realizuju uz korekciju cene.

VAŽNE NAPOMENE
ZA PUTOVANJE "BOLONJA I FIRENCA"
- Rok za prijavljivanje za ovo putovanje je 10 dana pre polaska ili do popune mesta. - Potrebno je najmanje 40 putnika za realizaciju ovog putovanja. - Uz blagovremeni upit u poslovnicama Filip Travela, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

- Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja. - Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun Filip Travela ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina). 2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija u gotovini (40%), a ostatak čekovima do 5 jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. Ili 20. u mesecu). 3) Platnim karticama do 6 mesečnih rata bez kamate (Visa, Master, American Express od Banca Intese i Komercijalne banke). 4) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Filip Travel ima potpisan ugovor.

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Filip Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Filip Travela moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguravača DUNAV OSIGURANJE A.D.O. Srbija koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove. Cena polise je približno jedan evro po danu provedenom na putovanju.

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA U ORGANIZACIJI FILIP TRAVELA

- Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje. - U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja Filip Travela, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. - Za putovanje u inostranstvo putnik treba da poseduje važeći pasoš sa rokom važenja od najmanje šest meseci od dana završetka putovanja. Putnik je lično odgovoran za ispravnost i važenje svog pasoša. - Organizator putovanja ima licencu OTP 196/2010 izdatu 10. februara 2010. godine od strane Min. turizma Republike Srbije. - Organizator putovanja ima garanciju putovanja u visini 300.000.- EUR kojom se za slučaj insolventnosti organizatora putovanja obezbeđuju troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, kao i sva nastala potraživanja putnika i za slučaj naknade štete obezbeđuje naknada štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0094/2016 od 25.01.2016. godine, zaključenog sa ugovaračem osiguranja Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija PU "YUTA", Beograd