Maroko avio (okt-nov)

Ako želite avanturu, ovde ćete je naći - glasi citat iz čuvenog filma Kazablanka. Vodimo vas u mističnu zemlju na raskršću Evrope i Afrike, u kojoj ćete jednako biti očarani snagom Atlantika, dinama i zelenim oazama nepregledne Sahare, ali i snežnim vrhovima A


Maroko

MARAKEŠ - KAZABLANKA - FES + OUZUD VODOPADI, ESAUIRA, RABAT i ŠEFŠAUEN

Ako želite avanturu, ovde ćete je naći - glasi citat iz čuvenog filma Kazablanka. Vodimo vas u mističnu zemlju na raskršću Evrope i Afrike, u kojoj ćete jednako biti očarani snagom Atlantika, dinama i zelenim oazama nepregledne Sahare, ali i snežnim vrhovima Atlas planina… Maroko, kraljevina bogatog kulturnog nasleđa, istorije i tradicije. Zemlja različitosti, osmeha, boja, aroma, ukusa…Carski gradovi Marakeš, Meknes, Fes i prestonica Rabat najveće su blago Maroka, a svaki od njih nosi svoju boju u internom nazivu. Prepuštajući se modernizaciji, uspeli su da sačuvaju svoju kulturu i običaje. U njihovim medinama vekovima se ništa ne menja. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život zanatlija i trgovaca odvija se u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli.Crveni Marakeš, grad pun kontrasta - glamurozan i tradicionalan. Trg Džema El Fna jedan je od najvećih na afričkom kontinentu i glavno mesto svih zbivanja - žongleri, krotitelji kobri, akrobate, trgovci, turisti, svi su deo predstave koja nema reprizu. Ne računa se da ste bili ovde ukoliko niste probali sveže ceđene sokove, alvu, ratluk, supu od puževa, tažin ili kus-kus. Uske ulice Medine prepune su sukova gde uz obavezno cenjkanje možete pazariti tašne, jakne i obuću od najfinije kože, začine, nakit, ešerpe, keramiku... Berberska sela, koze na stablima Argana, kamile pored puta i majmuni na stazama, samo su deo onoga što ćete doživeti posetom Ouzud vodopadima, najvišim u Africi. Esauira, grad vetrova na obali Atlantskog okeana i nekadašnja glavna luka Maroka. Prepoznatljiva po plavim čamcima, galebovima, uskim ulicama i šarenim pijacama Medine. Pune mreže sveže ribe i morskih plodova, iskusni ribari pripremaju i griluju unutar zidina stare luke. Miris morske soli, zvuci marokanske muzike, pogled na nestvaran zalazak sunca iznad okeana, sasvim je dovoljno za uživanje u ovom mističnom starom gradu.

Kazablanka, beli grad koji po svemu podseća na neku evropsku metropolu. Simbol grada predstavlja džamija Hasana II, jedna od najvećih i najlepših u svetu, uronjena u Atlantski okean, šarmira turiste i poziva na fotografisanje.Rajski grad Šefšauen naziv je dobio po planini Rif. Živopisan planinski položaj i na hiljade nijansi plave boje, čine ovo mesto bajkovitim. Nestvarna panorama, čist vazduh, domaći specijaliteti posluženi u plavim keramičkim posudama uz nezaobilazan kozji sir, učiniće da Šefšauen zauvek ostane u vašem sećanju.

PLAN I PROGRAM

DAN 1 - Sastanak putnika na parkingu iza Narodne biblioteke (ugao Skerlićeve i Braničevske) u popodnevnim časovima. Polazak za Milano. Noćna vožnja kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

DAN 2 - Dolazak u ranim jutarnjim časovima na aerodrom Bergamo u Milanu, let za Marakeš. Dolazak u Crveni grad u popodnevnim satima, transfer do hotela. Smeštamo se u sobe i nakon predaha krećemo u razgledanje grada: Gradski trg Džemna el Fna, Kotubija džamija... Šetamo uskim ulicama Medine, pijemo sveže ceđene sokove, igramo se sa majmunima, gledamo performanse žonglera i krotitelja kobri… Ručamo u nekom od restorana sa pogledom na trg... Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 3 – Doručak. Zajednički obilazak Bahia i El Badii palata, grobnica dinastije Saadi… Odlazak u prelepe La Menara vrtove, omiljeno izletište Marokanaca... Slobodno vreme za ručak. Moguć odlazak u novi deo grada u neki od barova sa arapskom muzikom. Noćenje.

DAN 4 - Odmah nakon doručka odlazimo na fakultativni izlet na Ouzud vodopade, udaljene oko 150km od Marakeša - jedne od najviših u Africi, visoke 110m. Usput svraćamo u berberska sela kako bi se upoznali sa načinom života u ruralnim delovima zemlje, družili se sa meštanima i probali domaći hleb, čaj i med. Ukoliko vreme dozvoli, uživaćemo i u kupanju na vodopadima. Povratak u Marakeš u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 5 – Doručak. Fakultativni izlet za Esauiru, grad vetrova. U prelepom mestu na obali Atlantika, prepliću se francuska, portugalska i berberska arhitektura. Obilazimo staru Medinu, utvrđenja gde se snimala serija Game of Thrones, luku sa plavim čamcima, plažu prepunu surfera iz celog sveta. Pravimo pauzu za ručak, za koji preporučujemo domaće morske specijalitete. Slobodno vreme. Povratak u Marakeš u večernjim časovima. Noćenje.

DAN 6 - Doručak. Pakujemo stvari, napuštamo sobe u ranim jutarnjim časovima i krećemo za Kazablanku. Nakon četiri sata vožnje stižemo u najveći grad Maroka, smešten na zapadnoj obali zemlje, na Atlantskom okeanu. Krećemo u obilazak grada: džamija Hasana drugog - džamija sa najvišim minaretom u islamskom svetu, Medina - stari deo grada, katedrala Sacre Coeur, centralna gradska pijaca. Slobodno vreme. Nastavljamo put ka Fesu u večernjim časovima. Stižemo u Fes nakon 3 sata vožnje i odmah se smeštamo u hotel. Noćenje.

DAN 7 - Nakon doručka odlazimo u razgledanje Fesa, jednog od četiri kraljevska grada Maroka. Obilazimo najstariji univerzitet na svetu, osnovan 859. godine. Šetamo starim gradom, Medinom Fes el Bali, koja se nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a, obilazimo mesta gde stare zanatlije prerađuju i farbaju kožu. Slobodno vreme za šoping uz obavezno cenkanje. Moguć odlazak u neki od lokalnih barova. Noćenje.

DAN 8 - Doručak. Fakultativni odlazak u carki grad Rabat. Odmah po dolasku u glavni grad Maroka, krećemo u razgledanje grada: Kapija starog grada iz 12. veka, citadela Kazba Udaja, minaret nezavršene Hasanove džamije, Mauzolej Muhameda V... Slobodno vreme u starom gradu za ručak i kupovinu suvenira. Povratak u Fes. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 9 - Doručak. Odlazak na fakultativni izlet u planinsko mesto Šefšauen, u severozapadnom delu Maroka. Šetamo uskim ulicama plavog grada, u kojem su pored fasada kuća i natpisi, klupe, stepenište, cveće, pa čak i odeće meštana i molitveni tepisi plave boje. Odlazak u neki od lokalnih restorana sa tradicionalnom kuhinjom i nezaobilaznim kozjim sirom. Dolazak u Fes u večernjim satima. Noćenje.

DAN 10 – Doručak. Pakujemo se i napuštamo sobe. Transfer do aerodroma u Fesu. Let za Milano u popodnevnim satima. Dolazak u Milano u večernjim časovima. Transfer do Beograda.

DAN 11 – Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima.

CENE I USLOVI:

Cena: 789 EUR po osobi
Cena sa popustom: 649 EUR po osobi
Termin putovanja:
20. - 30. oktobar 2018.
03. - 13. novembar 2018.
17. - 27. novembar 2018

*postoji mogućnost blagog pomeranja datuma polaska zbog broja slobodnih mesta na letovima. Pomeranje neće iznosti više od 1 ili 2 dana.

U cenu je UKLJUČENO:

Transfer minibusom na relaciji Beograd-Milano-Beograd.
Avio prevoz sa svim taksama na relaciji Milano-Marakeš
Avio prevoz na relaciji Fes-Milano.
Prtljag dimenzija 55cm x 40cm x 20cm do 10kg težine i jedan manji ranac ili tašna.
4 noćenja u hotelu** u Marakešu u 1/2, 1/3, 1/4 sobama sa doručkom.
4 noćenja u hotelu** u Fesu 1/2, 1/3, 1/4 sobama sa doručkom.
Svi transferi prema programu putovanja.
Razgledanja gradova prema programu putovanja.
Organizacija celog putovanja.
Stručna pratnja tokom trajanja putovanja.

U cenu NIJE UKLJUČENO:

Viza za Kraljevinu Maroko (OBAVEZNA DOPLATA – 25 EUR)
Fakultativni izleti.
Ulaznice za muzeje i lokalitete.
Međunarodno zdravstveno osiguranje.
Veći prtljag od gore navedenih dimenzija – oko 60 EUR u oba pravca
Dvokrevetne sobe – mogućnost doplate: 20 EUR po osobi po noćenju
Individualni troškovi putnika.

FAKULTATIVNI IZLETI:

1. Odlazak na Ouzud vodopade - 45 EUR
2. Odlazak u poznato letovalište Esauiru - 40 EUR
3. Obilazak carskog grada Rabata - 40 EUR
4. Obilazak plavog grada Šefšauena - 45 EUR

*Plaćanje izleta se obavlja pre realizacije samog izleta.

USLOVI PRIJAVLJIVANJA I PLAĆANJA:

Moguće je plaćanje na rate.
Da biste se prijavili za putovanje i sebi obezbedili mesto, potrebno je da prilikom prijave uplatite avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja.
Uz uplatu avansa obavezno je dostaviti i kopiju važećeg pasoša.
Po formiranju grupe, putnici će biti obavešteni kada treba da dostave i novac za kupovinu avio karte (otprilike 2 do 3 meseca pred putovanje).
Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 30 dana pred početak putovanja.
Nakon što se grupa formira, putnici će biti obavešteni do kada moraju da dostave novac potreban za marokansku vizu (najkasnije mesec dana pred putovanje). 

VAŽNE INFORMACIJE:

Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
Hoteli se nalaze u širem centru grada.
Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati 7 dana pred početak putovanja.
Broj mesta je ograničen!
Obaveza putnika u vezi sa vađenjem viza za Kraljevinu Maroko je da pribavi neophodnu dokumentaciju.
Putnici su dužni da pribavljenu dokumentaciju dostave u Trip Top Putovanja u unapred utvđenom roku.
Agencija asistira tokom celog procesa vađenja vize u vidu pružanja svih neophodnih informacija, pregledanja, pribavljenje dokumentacije i sl.
Agencija će blagovremeno sve putnike obavestiti putem emaila koju vrstu dokumentacije su u obavezi da obezbede.
Agencija ne moze garantovati dobijanje vize za Kraljevinu Maroko.
U slučaju nedobijanja vize, Vlada Kraljevine Maroko zadržava iznos od 20 EUR.
Svi smeštajni objekti koji se koriste tokom trajanja putovanja su čisti, uredni i prilagođeni svim generacijama.
Za ovo putovanje važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Trip Top Putovanja.