Japan, Južna Koreja i Kina (septembar)

Ove jeseni upustićemo se u avanturu kojoj će se priključiti istinski ljubitelji putovanja. Upoznajte Japan, zemlju izlazećeg sunca, jednu od najstarijih civilizacija Kinu i drugi najveći megalopolis na svetu Seul, prestonicu Južne Koreje. Japan je gusto naselj


Japan, Južna Koreja i Kina

Tokio – Seul – Peking – Šangaj

Ove jeseni upustićemo se u avanturu kojoj će se priključiti istinski ljubitelji putovanja. Upoznajte Japan, zemlju izlazećeg sunca, jednu od najstarijih civilizacija Kinu i drugi najveći megalopolis na svetu Seul, prestonicu Južne Koreje.
Japan je gusto naseljena ostrvska država Istočne Azije. Oko 70% teritorije čine brdoviti predeli i ima preko 100 aktivnih vulkana.
Doživite spoj modernog i tradicionalnog, savremenog i drevnog. Iako danas važe za razvijeno društvo, Japanci itekako poštuju i neguju svoju tradiciju i običaje. Moderni Japan može se sagledati kroz osam kategorija: Tokio, tehnologija, hrana, suši, voda, ljubav, karakter i samoubistvo.
Tokio je glavni grad zemlje izlazećeg sunca i predstavlja centar politike, ekonomije, distribucije i mode. Prema istraživanju jednog britanskog trend magazina, Tokio je prvi na listi gradova najboljih za život. Ovaj megalopolis čini 26 gradova, šest opština i desetak sela.
Tokio je sinonim za najviši status tehnološkog razvoja ne samo Japana, već i celog čovečanstva. Kako bismo bolje shvatili bogatu japansku istoriju i kulturu, posetićemo neke od najvećih svetilišta u Tokiju. Hram Meiđi Šrine, posvećen caru dinastije Meiđi i najstariji budistički hram Sensoji, jedno od najvećih obeležja ovog grada.
Japanci posebnu pažnju posvećuju uređenju vrtova. Pretvaraju ih u prava umetnička dela i smatraju mestima za pronalaženje mira i spokoja. Hama Rikyu Gardens je park sa istorijom preko 100 godina i pruža jedinstven osećaj futurizma, dok je Ueno vrt dobar izbor za opuštanje i beg od gradske vreve.
Japanska autentičnost ogleda se i u bogatoj tradicionalnoj kuhinji. Pored ribe i morskih plodova, Japanci jedu i konjsko meso, pirinač, soju i puno raznovrsnog povrća. Posetićemo i Tsukiji, najveću riblju pijacu na svetu. Naučićemo kako se priprema riba za izvoz i bićemo svedoci mnogim trgovačkim aktivnostima.
Ceremonija čaja jedna je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih odlika japanske kulture. Smatra se da sam ritual obogaćuje duh zajedničkim uživanjem u čaju i međusobnim poštovanjem onih koji ga piju.
Južna Koreja - zemlja planina, maglovitih arhipelaga i zelenih pirinčanih polja. Iako su imali burnu istoriju, stanovnici ove zemlje sačuvali su svoju tradiciju, običaje i kulturu. Posvećenost porodici, poslu, čistoći i disciplini, glavna je i najupečatljivija odlika Koreanaca.
Seul je prestonica Južne Koreje i sa oko 11 miliona stanovnika jedan je od najnaseljenijih gradova sveta. Simboli Seula predstavljaju dva spomenika. Statua Admiralu Ji Sunsinu, braniocu Koreje od napada Japanaca 1592. godine i spomenik caru Sejongu, osnivaču korejskog pisma.
Koreanci, inače, veliku pažnju posvećuju očuvanju životne sredine i zdravom životu, pa tako danas u Seulu postoji mnoštvo vrtova, botaničkih bašti, šetališta i sličnih mesta predviđenih za odmor i uživanje u prirodi. Najpoznatija turistička atrakcija grada je most Banpo ili popularnije mesečeva duga na reci Han. Ova zanimljiva građevina ušla je u Ginisovu knjigu rektora kao most na kome se nalazi najduža fontana sveta, 1140 metara.
Posetićemo i pet velikih palata od kojih je najpoznatija Kenbokun, nekadašnji dom carske dinastije Joseon. Tu se nalazi i Nacionalni folklorni i dvorski muzej. Slikaćemo se kod statue cara Sedžouga, nosioca titule veliki koji je vladao Korejom punih 30 godina, ali i kod ogromnog bronzanog zvona, livenog davne 1468. godine.
Gradom dominiraju brojni budistički hramovi, ali i katolička crkva i džamija. Pored modernih kvartova i šoping zona, u centru Seula nalazi se i tradicionalno selo Hanok. Ovde ćemo videti stare drvene kućice i zanimljive zdanja iz perioda dinastije Jaseon, naučiti nešto više o bogatoj istoriji ovog naroda i osetiti duh stare Koreje.
Da li ste znali da reč Kina u prevodu znači brada? Da su kineski papirni zmajevi nastali da uplaše neprijatelja? Da se cvrčci u Kini čuvaju kao kućni ljubimci? Da su pande simboli moći? Da se u Kini godišnje poseče 20 miliona stabala kako bi se zadovoljile potrebe za štapićima za jelo?
Upoznajte Kinu, jednu od najstarijih civiliazacija sveta i najmnogoljudniju zemlju! U cvetnom carstvu, kako drugačije nazivaju ovu zemlju, najvažniji praznik je kineska Nova godina. Veruje se da tada svaka osoba izbacuje zle sile iz stare godine i da je taj dan rođendan celoj naciji.
Peking, na kineskom Bejing je prestonica Narodne Republike Kine i sa 14,5 miliona stanovnika drugi najveći grad posle Šangaja.
Posetićemo najprepoznatljiviji spomenik Kine, Veliki zid, čiji se jedan kraj završava u Bohai moru. Prošetaćemo Zabranjenim gradom, nekadašnjom palatom dinastije Ming i Jang. Ovaj jedinstveni kompleks autentičnih zdanja nalazi se na čuvenom Tjenanment trgu i proglašen je od strane Uneska za jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija sveta.

PROGRAM PUTOVANJA

Tokio - Seul - Peking - Šangaj

DAN 1 - Okupljanje putnika na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu 3 sata pred let. Nakon što obavimo granične procedure odlazimo na let za Tokio sa presedanjem.

DAN 2 - Dolazak u Tokio u večernjim časovima. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 3 - U jutarnjim časovima krećemo u razgledanje glavnog grada Japana. Odlazimo do carske palate, rezidencije carske porodice iz 17. veka okružene prelepim vrtovima koju i dalje zvanično koristi carska porodica, a koja predstavlja mesto odakle je počeo da se širi današnja metropola Tokio. Nastavljamo do Ginza distrikta, Tokijskog pandana Tajms skveru u Njujorku, trgovačkog centra glavnog grada Japana i upoznajemo se sa tradicionalnim japanskim pozorištima Kabuki i Shimbashi Enbujo. Nastavljamo ka hramu Senso Ji - najpoznatijem Tokijskom, a možda i Japanskom svetilištu posvećeno Kannonu, budističkoj boginji saosećanja. U ovom delu grada pravimo pauzu za ručak, a nakon kratkog predaha nastavljamo ka parku Ueno - najvećoj zelenoj površini u samom centru grada u okviru kojeg se nalaze mnogobrojni sadržaji. Obilazimo veštačko jezero u okviru parka, budističke hramove i uživamo u ovoj prelepoj oazi. Na kraju dana odlazimo na obalu Sumida reke koja protiče kroz grad i uživamo u pogledu na panoramu grada i jedan od njegovih simbola Tokio skytree. Noćenje.

DAN 4 - Od jutarnjih časova nastavljamo obilazak glavnog grada Japana. Odlazimo do Meiji svetilišta - jednog od simbola Tokia posvećeno caru Meiji i njegovoj supruzi carici Shoken koji su živeli tokom 19. veka i značajno uticali na uspostavljanje Japana kao moderne demokratske države. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 5 - Pakujemo se i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma. Let za Seul. Dolazak u glavni grad Južne Koreje u popodnevnim časovima. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 6 - U jutarnjim časovima krećemo u razlgledanje Seula. Prvo odlazimo do Gyeonbokgung palate, tzv severne palate, najveće od svih 5 palata u Seulu, a u prevodu ime ove znači palata sijajuće sreće. Nakon prelepe palate idemo do Jongmyo svetilišta, mesta na kojem su se odvijale službe za upokojene careve. Ovo mesto je takođe najstarije i najautentičnije od svih Konfučijanskih svetilišta u Seulu. Odlazimo i do Myeongdong, najpoznatijeg i najživljeg deka prestonice Južne Koreje. Ovde ćemo imati priliku i da probamo tradicionalnu korejsku kuhinju, uživamo u uličnim performansima i osetimo duh grada. Dan završavamo odlaskom do Seulskog tornja, jednog od simbola grada. Noćenje.

DAN 7 - U jutarnjim časovima odlazimo na fakultativni izlet do Korejske demilitarizovane zone, takozvane DMZ, teritorije koje razdvaja Južnu i Severnu Koreju. Ovaj termin je uspostavljen po okončanju Korejskog rata i predstavlja tampon zonu između dve zemlje između kojih poslednjih decenija postoje konstantne tenzije. Slušaćemo o istoriji odnosa dve zemlje, razlikama i sličnostima između naroda koji žive u severnom i južnom delu Korejskog ostrva kao i imati priliku da vidimo vojnike Severne Koreje. Povratak u Seul u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 8 - Pakujemo se i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma. Prepodnevni let za Peking. Dolazak u Peking u popodnevnim časovima. Transfer do smeštaja. Nakon odmora i predaha od leta odlazimo do Lama hrama iz 18. veka, političkog simbola otcepljenog dela Kine - Tibeta. Nedaleko odatle se nalazi i Konfučijev hram iz 13. veka, posvećen velikom filozofu i učitelju Konfučiju. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 9 - U jutarnjim časovima nastavljamo sa upoznavanjem glavnog grada Kine. Odlazimo na Tiananmen trg, površinski najveći trg na svetu, dizajniranom da u isto vreme može da stane million ljudi i sazidanom 1958. godine u čast proslave 10. godišnjice Kineske republike. Ovaj trg danas predstavlja simbol grada, a tokom godina na njemu su se dešavali bitni istorijski događaji, a oko kojeg se danas nalaze mauzolej Mao Cedunga, Nacionalni muzej i Dom naroda. Nakon Tiananmena odlazimo do carske palate, tzv. zabranjenog grada, najznačajnije građevine u celoj Kini koja korene vuče do dinastije Yuan iz 13. veka. Ceo kompleks se nalazi na 720.000 kvadratnih metara, okružen zidom visokim 10 metara, podeljen na deo za ceremonijalne i administrativne događaje i privatnog dela koji je koristio car sa svojim konkubinama. Nastavljamo dalje do Beihai parka, jednog od najstarijih carskih parkova u Kini izgrađenog još u 10. veku i obilazimo hol Prosvetljenja i srednjovekovno utvrđenje izgrađeno tokom dinastije Yuan. Nakon kratke pauze za odmor i predah odlazimo metroom do Nebeskog hrama iz 15. veka na jugu grada koji uključuje grupu nekoliko najsvetijih objekata u Pekingu. Okruženi prelepom vegetacijom, ovi hramovi su podeljeni u dva dela: jedan pravougaoni i drugi polukružni koji zajedno simbolizuju nebo i zemlju. Na kraju dana odlazimo do Wangfujing ulice, najprometnije trgovačke ulice u Pekingu kako bi uživali u lokalnim specijalitetima i osetili duh grada noću. Noćenje.

DAN 10 - U jutarnjim časovima odlazimo na fakultativni izlet do Velikog zida, poznatijeg i kao Kineski zid. Zvanično i najduža građevina na svetu, dugačka preko 6.000 kilometara koja se proteže od Shanhaiguan tvrđave na istoku do Jiayuguan na zapadu, građena kroz različite istorijske periode danas predstavlja simbol cele Kine i jednu od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija na svetu. Povratak u Peking u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 11 - Slobodno vreme za uživanje u prestonici Kine. Probajte lokalne specijalitete, obucite se u kinesku narodnu nošnju, pokušajte da pričate na mandarisnkom sa lokalcima i uživajte u Pekingu. U popodnevnim časovima odlazimo na voz za Šangaj. Nakon nekoliko sati vožnje udobnim kineskim vozom stižemo u Šangaj. Transfer do smeštaja. Noćenje.

DAN 12 - U jutarnjim časovima krećemo u obilazak najvećeg kineskog grada i obilazimo: Bund - šangajsko šetalište pored Hangzhou zaliva, Yu vrtove - poznate kao vrtove sreće, Budin hram, Longhua hram, biserni toranj - simbol grada, Nanjing - najpoznatiju ulicu u gradu, Trg naroda. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 13 - Pakujemo se i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme za uživanje u Šangaju do večernjih časova. Transfer do aerodroma. Let za Beograd sa presedanjem.

DAN 14 - Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

Cena: 1720 EUR po osobi
Cena sa popustom: 1499 EUR po osobi
Termin putovanja: 3. - 16. septembar 2018.

*postoji mogućnost blagog pomeranja datuma polaska zbog broja slobodnih mesta na letovima. Pomeranje neće iznosti više od 2 ili 3 dana.

U cenu je UKLJUČENO:

Avio karta na relaciji Beograd - Tokio sa svim uključenim taksama.
Avio karta na relaciji Tokio - Seul sa svim uključenim taksama.
Avio karta na relaciji Seul - Peking sa svim uključenim taksama.
Avio karta na relaciji Šangaj - Beograd sa svim uključenim taksama.
3 noćenja hostelu u Tokiju u 1/3, 1/4, 1/5 i 1/6 sobama sa zajedničkim kupatilom i WC.
3 noćenja u hostelu u Seulu 1/3, 1/4, 1/5 i 1/6 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
3 noćenja u hostelu u Pekingu 1/3, 1/4, 1/5 i 1/6 sobama i i sopstvenim kupatilom i WC.
2 noćenja u hotelu** u Šangaju 1/3 i 1/4 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
Karta za voz na relaciji Peking - Šangaj.
Transferi prema programu putovanja.
Razgledanja gradova prema programu putovanja.
Usluge vodiča.

U cenu NIJE UKLJUČENO:

Fakultativni izleti.
Međunarodno zdravstveno osiguranje.
Dvokrevetne sobe - 35 EUR po osobi po noćenju.
Individualni troškovi putnika.
Ulaznice za muzeje, kulturno-istorijske spomenike, gradski prevoz i sl.
Troškovi ishrane.

FAKULTATIVNI IZLETI:

1. DMZ - 65 EUR
2. Kineski zid - 75 EUR

*Plaćanje izleta se obavlja na putovanju pre realizacije samog izleta.

USLOVI PRIJAVLJIVANJA I PLAĆANJA:

Prijavljivanje se vrši u prostorijama Trip Top Putovanja u Beogradu u ulici Starine Novaka 7 od ponedeljka do petka od 10h do 19h.
Za putnike koji nisu iz Beograda prijavljivanje je moguće telefonski i putem e-maila.
Moguće je plaćanje na rate.
Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursku Komercijalne banke.
Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 45 dana pred početak putovanja u dinarskoj protivvrednosti po porodajnom kursu Komercijalne banke.
Uz uplatu avansa obavezno je dostaviti i kopiju važećeg pasoša.
Po formiranju grupe, putnici će biti obavešteni kada treba da dostave i novac za kupovinu avio karte (otprilike 2 do 3 meseca pred putovanje).
Ukupna cena aranžmana se sastoji od dinarskog i deviznog dela.
Devizni deo aranžmana u iznosu od 250 EUR plaća se inopartneru na putovanju. Ovaj iznos ne predstavlja dodatni trošak na gore iskazanu cenu, već je njen sastavni deo.

OPŠTE NAPOMENE:

U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno programom putovanja.
Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti kao što su: vremenske prilike, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata, gužve izazvane društvenim, političkim, verskim i drugim skupovima.
Organizator ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju druge države ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih, carinskih i drugih propisa.
Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu i sl. Organizator ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje.

VAZNE INFORMACIJE

Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
Svi smeštajni objekti se nalaze u širem centru grada, u blizini autobuske stanice ili metroa.
Svi smeštajni objekti su čisti, uredni i prilagođeni svim generacijama.
Svi transferi prema programu putovanja se realizuju metroom.
Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati 7 dana pred početak putovanja.
Sve informacije u vezi letova će putnicima biti dostavljene najkasnije 15 dana pred početak putovanja.
Broj mesta je ograničen!
Za ovo putovanje važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije