МАНАСТИР ТУМАНЕ - MAНАСТИР НИМНИК (22.11)


МАНАСТИР ТУМАНЕ - MAНАСТИР НИМНИК ПРАЗНИК СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ


22. новембар је дан Св.Нектарија Егинског који се појавио у чудима лечења малигних болести, парализе, нервних оболења, оболења бубрега, очију, Паркинсове болести...Верници говоре да им је давао упуте и у сну шта да ураде да би оздравили.

Програм путовања: Полазак у 01:00 сати из Сомбора - паркинг код Соколског дома, полазак из Суботице у 02:10 - паркинг код Радничког универзитета. Путовање према манастиру Тумане уз успутне паузе по потреби групе. Oснован je у другој половини 16. века, као задужбина косовског јунака Милоша Обилића. По легенди, ловећи у густим шумама, Милош нехотице рањава светог пустињака Зосима. Поневши га ка своме двору да му извида ране, на месту где се данас налази црква, витез чу последње речи пустињака: „Ту ме мани и пусти ме да умрем". У знак покајања за ненамерно убиство светитеља, Милош Обилић поче да зида цркву. Дошавши до крова, примио је писмо од кнеза Лазара у коме га владар позива да ту докле је стигао мане задужбину и пође у бој на Kосово. По славној кнежевој и Милошевој смрти, побожан народ заврши манастир и даде му име Туман. У манастиру Тумане се као највећа светиња, чувају мошти Светог Зосима Туманског и Синаита чудотворца. Долазак у манастир.
09:00 сати - Света литургија.
11:00 сати - Јелеосвећење. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. Сви верни који учествују у Светој тајни јелеосвећења могу донети спискове укућана и сродника које предају свештенику.
12:00 сати - Молитве за здравље. Краће слободно време, индивидуално - посета испоснице Св. Зосима. Око
14:00 сати полазак ка манастиру Нимник или Стари Маријански манастир који се налази у храстовој шуми села Курјаче. Посвећен је празнику преноса моштију Светог Николаја. Време настанка Нимника као метоха манастира Раванице према повељи Светог кнеза Лазара, датира пре 1389. године. Као ктитор наводи се војвода Кнеза Лазара, Богосав, кога помиње народна песма "Кнез Богосав и Старина Новак", који је подигао цркву која ће служити као парохијска. Тек 1936. године Нимник је претворен у манастир.
Има две капеле. Прва се зове Светиња и налази се на гробу девојчице коју су према предању убили Турци зато што није хтела да им покаже пут за манастир. Упитана она им је на влашком одговорила "нишћу нимник" - „не знам ништа". Према овом предању манастир је добио своје име. У народу постоји веровање да има лековите особине. Друга капела се налази у манастирском конаку и посвећена је Покрову Пресвете Богородице.
Краће слободно време. Полазак око 17:00 сати, повратак у место поласка до 24:00 сата.

ЦЕНА АРАНЖМАНА: 2.500,00 динара
22. НОВЕМБАР 2020.

У ЦЕНУ АРАНЖМАНА ЈЕ УРАЧУНАТО: превоз аутобусом (аудио и видео опрема, клима) на наведеној релацији, трошкови организације, туристички пратилац.

У ЦЕНУ АРАНЖМАНА НИЈЕ УРАЧУНАТО: индивидуални трошкови и друге непоменуте услуге.
Начин плаћања: аконтација 1.000,00 динара приликом резервације, остатак најкасније 10 дана пре поласка.

НАПОМЕНЕ: У ОБАВЕЗИ СТЕ ДА СЕ ПРИДРЖАВАТЕ ПРОПИСАНИХ МЕРА БЕЗБЕДНОСТИ - ОБАВЕЗНЕ ЗАШТИТНЕ МАСКЕ У АУТОБУСУ. Агенција задржава право промене редоследа извођења програма. Калкулација је рађена на бази минимум 40 путника. У случају недовољног броја пријављених путника агенција задржава право корекције цена, измене програма или отказа путовања најкасније 3 дана пре почетка путовања. Агенција не сноси одговорност за евентуалне другачије усмене информације о програму путовања. Контакт за рекламације 069/1053010. Ценовник број 1 од 08.10.2020.године. Према Закону о туризму, члан 79., за једнодневне излете (путовања краћа од 24 сата) није обезбеђена заштита у погледу Гаранције путовања.
УЗ ОВАЈ ПРОГРАМ ВАЖЕ ОПШТИ УСЛОВИ ПУТОВАЊА АГЕНЦИЈЕ "EURO-LINE PEKEZ" УСАГЛАШЕНИ СА СТАНДАРДИМА YUTА.

 

Proverite raspoloživost za aranžman МАНАСТИР ТУМАНЕ - MAНАСТИР НИМНИК (22.11)

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti