BALTIČKE ZEMLJE sa posetom Helsinkiju (okt)


BALTIČKE ZEMLJE sa posetom Helsinkiju

TALIN - HELSINKI - RIGA - BAUSKA (dvorac Rundal) - ŠJAULJAJ (Brdo krstova) - VILNJUS - TRAKAJ (Trakajski dvorac)
7 dana (6 nocenja sa doručkom, smeštaj u hotelima 3* u Talinu, Rigi i Vilnjusu ) - avionom

Teritorije Baltičkih zemalja (175.000 km2), koje su zajedno približno dvostruko vede od Srbije, naseljava oko 7 miliona stanovnika i čine ih Litvanija, Letonija i Estonija. Prošlost baltičkih naroda ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima severne Evrope,okruženi velikim, jakim i često ratobornim susedima. Iako se međusobno znatno razlikuju po jeziku, etničkom sastavu, vedinskom verskom opredeljenju stanovništva i istorijskoj ulozi, zajednička sudbina u 20. veku opredelila ih je za iste strateške ciljeve. Sve tri su se odvojile od carske Rusije posle Prvog svetskog rata a zatim su, prema nemačko-sovjetskom sporazumu (1939), prisilno postale deo Sovjetskog Saveza iz koga su istupile (1991) i ponovo postale nezavisne. Sa zavidnim standardom i konstantnim prirvrednim rastom koje su dostigle, sve tri su istovremeno primljene u Evropsku uniju. Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima njihovih lepih i uređenih gradova.

1. dan (subota, 5.oktobar 2019.) BEOGRAD - TALIN Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla kod šaltera Filip Travela broj 709 u 15:00 h. Poletanje za Varšavu u 17:05h (let LO 574). Dolazak u Varšavu u 18:45 h. Nastavak putovanja za Talin u 21:00 h (let LO 789). Dolazak u Talin u 23:40 h po lokalnom vremenu. Talin je glavni grad Estonije i velika luka na južnoj obali Finskog zaliva. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Nocenje.
2.dan (nedelja, 6.oktobar 2019.) TALIN Doručak. Obilazak Brda sabora (Toompea) gde su kraljevski dvor (sada parlament) i upravne zgrade opasane bedemima, a zatim Starog jezgra, nekada naseljenog švedskim i nemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama.Danas je to pešačka zona Talina, u kojoj su katedrala sv. Nikole, gradska vednica, ruska crkva Aleksandra Nevskog, palata Kadriorg. Slobodno vreme. Nocenje.
3. dan (ponedeljak,7.oktobar 2019.) TALIN - HELSINKI - TALIN Doručak. Celodnevni fakultativni izlet brodom i autobusom za Helsinki. Odlazak brodom u 10:00 h za Helsinki, koji je udaljen oko 80 km od Talina i nalazi se na severnoj obali Finskog zaliva. Po dolasku panoramsko razgledanje prelepe finske prestonice koja je, posle velikog požara 1808. godine, obnovljena u klasicističkom stilu: Trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, park Jana Sibelijusa, koncertna dvorana Finlandia, Olimpijski stadion gde su održane Olimpijske igre 1952.godine, Luteranska crkva -podzemna crkva, koja je više poznata pod imenom Crkva u kamenu, jer zapravo to i jeste. Ova jedinstvena crkva je pravo remek delo sferičnog oblika i biser finske arhitekture. Slobodno vreme. Polazak broda za Talin u 19:00 h, dolazak oko 21:00h u Talin. Transfer do hotela. Nocenje.
4. dan (utorak, 8.oktobar 2019.) TALIN- RIGA Doručak. Polazak za Rigu, najvedi baltički grad, prestonicu i glavnu luku Letonije. Stari deo Rige, sa preko 800 građevina u stilu secesije, proglašen je delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Obilazak istorijskog centra grada peške: Nacionalna opera, Spomenik slobode, zamak nemačkog viteškog reda iz 14. veka, crkva sv. Petra, katedrala iz 13. veka... Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Nodenje.
5. dan (sreda, 9.oktobar 2019.) RIGA - BAUSKA (dvorac Rundal) - ŠJAULJAJ (Brdo krstova) - VILNJUS Doručak. Polazak za Vilnjus. Vožnja kroz Estoniju i Letoniju do letonskog grada Bauska, 80 km južno od Rige. U blizini mesta Bauska se nalazi palata Rundal, izgrađena sredinom 18. veka u baroknom i rokoko stilu za rezidenciju vojvode od Kurlandije, po planovima čuvenog italijanskog arhitekte Frančeska Rastrelija koji je projektovao neke od najlepših palata u Moskvi, Kijevu i Sankt Peterburgu, među kojima i Zimski dvorac. Kradi obilazak parka i palate Rundal. Nastavak putovanja kroz Litvaniju do mesta Šjauljaj gde se nalazi Brdo krstova koje je simbol patnje litvanskog naroda i mnogi ga smatraju svetim mestom. Posle navodnog pojavljivanja Bogorodice na vrhu, narod je počeo da donosi i postavlja krstove. Vremenom je postavljeno preko 100.000 krstova. Veliki talas postavljanja krstova desio se posle Staljina kada su prognani iz Sibira počeli da se vradaju kudi. Da bi to sprečile, sovjetske vlasti su odnele skoro sve krstove ali krstovi su vremenom počeli opet da se pojavljuju i danas ih ima preko 100.000. Nastavak putovanja za Vilnjus, prestonicu Litvanije, koja leži na rekama Vilni i Neris, 20 km od beloruske granice. Po dolasku, smeštaj u hotel. Nocenje.
6. dan (četvrtak, 10.oktobar 2019.) VILNJUS - TRAKAJ (Trakajski zamak) - VILNJUS. Doručak. Pre podne, razgledanje peške i autobusom istorijskog centra Vilnjusa, koji je deo svetske kulturne baštine: starogradski trg sa katedralom iz 18. veka, crkva sv. Ane, crkva sv. Petra i Pavla, pravoslavna crkva Teotokos, Univerzitet kula Gediminas, kraljevska palata... Posle podne, fakultativni izlet autobusom za Trakajski zamak. Odlazak do istorijskog gradida Trakaj, nekadašnje prestonice Litvanije, 30 km zapadno od Vilnjusa gde je ovaj prelepi zamak od crvene opeke - jedna od najvedih znamenitosti Litvanije. Sagrađen je na ostrvcu usred jezera Galve, naspram centra grada, za osnivača Vilnjusa, velikog vojvodu Gediminasa (1275-1341) čija je država u 14. veku bila prostranija od Moskovske kneževine. Povratak u Vilnjus. Nocenje.
7. dan (petak, 11.oktobar 2019.) VILNJUS - BEOGRAD Doručak. Transfer na aerodrom . Predviđeno poletanje aviona u 10:00 h (LO 778) za Varšavu. Dolazak u Varšavu u 10:10 h po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Beograd u 11:55 h (let LO571). Predviđeno vreme dolaska u Beograd u 13:35 h.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI : 703 evra
Doplata za jednokrevetnu sobu je 135 evra
Polazak: 5.oktobar 2019. (povratak : 11.oktobar 2019.)

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO:
● Prevoz avionom na navedenoj relaciji sa avio kompanijom LOT
● Aerodromske takse u Beogradu i Varšavi ( 114 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni), koje se placaju u dinarima u poslovnicama Organizatora putovanja ili poslovnicama ovlašdenih subagenata
● Prevoz autobusom sa audio opremom
● Šest nodenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima kategorije 3* u Talinu ( 3 nocenja), Rigi ( 1 nocenje) i Vilnjusu (2 nocenja)
● Razgledanja gradova,palate Rundal, Brda krstova prema programu
● Usluge vođe puta sve vreme putovanja ● Troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO:
● Fakultativni izleti ● Međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

SMEŠTAJ
Smeštaj tokom putovanja obezbeđen je u hotelima kategorije 3* zvezdice. Detaljnije informacije se mogu naci na sajtovima hotela: ● Talin - Hotel Seaport *** www.hestiahotelgroup.com/seaport/
Nalazi se na oko 10 minuta hoda od centra starog grada i u jednoj od najživopisnijih četvrti grada. Sve sobe su sa klima uređajem, TV-om sa satelitskim programima, sefom, mini barom. Doručak se služi po principu samoposluživanja.
● Riga - Hotel Hanza *** www.hanzahotel.lv
Nalazi se u neposrednoj blizini starog grada, u renoviranoj staroj kuci. Sve sobe su sa klima uređajem, TV-om sa satelitskim programima, sefom, mini barom.Doručak se služi po principu samoposluživanja.
● Vilnjus - Hotel Panorama*** http://panoramahotel.lt/?lang=en
Hotel Panorama se nalazi u samom starom gradu i iz hotela se pruža predivan pogled na grad. Sve sobe su sa klima uređajem, TV-om sa satelitskim programima, sefom, mini barom. Doručak se služi po principu samoposluživanja.
● Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovih hotela hotelima iste ili više kategorije.

FAKULTATIVNI IZLETI ● Celodnevni izlet brodom i autobusom Helsinki Cena: 95 evra . U cenu je uključeno: transferi autobusom hotel - pristanište - hotel u Talinu, povratna brodska karta za Helsinki, razledanje Helsinkija autobusom ,ulaznica za Luteransku crkvu. ● Poludnevni izlet autobusom Trakajski zamak Cena: 25 evra . U cenu je uključeno: prevoz autobusom, rezervacija, ulaznica i usluge lokalnog vodiča. ● Prijavlivanje za fakultativne izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a uplate su u Estoniji i Litvaniji, isključivo u evrima, u efektivi (izuzev izleta za Helsinki, za koji je neophodno prijaviti se i izvršiti uplatu u Beogradu). Potrebno je najmanje 15 učesnika za realizaciju ovih izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuje uz korigovanje cene.
● Organizator putovanja zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta predviđenih programom putovanja, kao i redosleda njihovih realizacija usled objektivnih okolnosti (državnih i verskih praznika )na određenoj destinacij, kada neki od lokaliteta, muzeja ili tržnih centara ne rade.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE "BALTIČKE ZEMLJE sa posetom Helsinkiju"● Rok za prijavljivanje za putovanje je deset dana pre polaska ili do popune mesta ● Potrebno je najmanje 15 putnika za realizaciju ovog putovanja ● Uz blagovremeni upit u poslovnicama Organizatora putovanja, postoji mogudnost smeštaja u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomodnim ležajem. ● Uslov za ulazak državljana R.Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina I koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume bide vradeni sa granice. Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R.Srbije koje je izdalo MUP RS-Koordinaciona uprava. ● Za boravak u Letoniji je obavezno putno zdravstveno osiguranje ● Važnost pasoša treba da bude najmanje šest meseci nakon planiranog napuštanja Estonije.

OPŠTE INFORMACIJE ● LITVANIJA - 65 300 km² ● Stanovništvo: 2,8 miliona ; ● Glavni grad: Vilnjus (539 000 st.); Kaunas 352 000 st.; ●Valuta: evro;
● LETONIJA - 64 589 km² ● Stanovništvo: 2 miliona ; ● Glavni grad: Riga (699 000 st.); ●Valuta: evro; ● ESTONIJA - 45 339 km² ● Stanovništvo:1,3 miliona;● Glavni grad:Talin (435 000 st.); ● Valuta: evro; ● FINSKA - 338 424 km² ● Stanovništvo: 6 miliona;● Glavni grad: Helsinki (621 000 st.); ● Valuta: evro; ● Lokalno vreme u Litvaniji, Letoniji, Estoniji i Finskoj je zimi plus 1 sat, a leti plus 2 sata u odnosu na vreme u Srbiji.

USLOVI I NAČIN PLACANJA ● Cena putovanja iskazana je u evrima, a placanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije,na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplacuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplacuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja. ● Placanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun agencije ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina).2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija 40%, a ostatak:a) čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. ili 20. u mesecu); čekovi moraju biti deponovani u agenciji najkasnije 10 dana od datuma rezervacije; b) platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata; kartica mora biti provučena kroz POS terminal u agenciji najkasnije 10 dana od datuma rezervacije;c) putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima organizator putovanja ima potpisan ugovor.3) Uplatom celokupnog iznosa platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata.

MEĐUNARODNO PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ● Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. U poslovnicama Organizatora putovanjaa mogude je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguravača Generali Osiguranje Srbija koja pokriva u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove. Cena polise je približno jedan evro po danu provedenom na putovanju.

OPŠTE NAPOMENE ● Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajudi iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja Organizatora putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.
Filip Travel

 

Proverite raspoloživost za aranžman BALTIČKE ZEMLJE sa posetom Helsinkiju (okt)

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti