Meksiko - Kuba (okt-nov) - 16 dana


Meksiko - Kuba

Viva Mexico! Zamislite da izgovarate ovu poznatu rečenicu dok šetate jednim od najvećih gradova sveta ili dok pijuckate tekilu, a marijači vam sviraju vesele tonove popularne pesme - El mariachi loco.
Možda ćete pak ovo pomisliti dok koračate stazama drevnih naroda koji su pisali istoriju Meksika ili posmatrajući tekovine španske, kolonijalne arhitekture. U jedno smo sigurni, ovo ćete veselo izgovoriti uživajući u čarima Kariba. Peščane plaže, tirkizno more, palme i šum mora. Dobrodošli u raj!
Taman kad pomislite da lepše od toga ne može i da ste već videli sve, selimo se u Havanu, autentičnu prestonicu Kube. Uz priče o Che Guevari i revoluciji, salsu, mojitu, nasmejane domaćine i nepregledna polja duvana i kafe, vaš utisak o ovom delu sveta će biti potpun.
Meksiko Siti - glavni, a ujedno i najveći i najmnogoljudniji grad Meksika i ovog dela sveta je grad duge i burne istorije, tradicije ali i savremenih građevina i nasmejanih Meksikanaca. San o orlu koji sa zmijom u kljunu stoji na kaktusu, vodila je, prema legendi, astečkog vođu do ovog grada gde je u 14. veku osnovana prestonica carstva. Ista prestonica bila je glavna meta osvajanja Ernana Kortesa i njegovih vojnika. Došao je čovek duge kose, bele brade i promenio istoriju jednog naroda.
Danas je Meksiko Siti spoj tradicije i modernog, gde se astečki hramovi naslanjaju na španske katedrale a one dalje na muzeje modernog doba i gde kaldrma izlazi na široki bulevar. Grad prepun kontrasta, osvojiće vas svojom neobičnom lepotom.
Oahaka (Oaxaca), grad čija se lepota i posebnost nalaze pod zaštitom UNESCO-a, grad koji je preživeo velike i bitne istorijske događaje. Čuveni lokalitet Monte Alban, koji se smestio nedaleko od istorijskog centra Oahake, svedoči nam o tekovimana Olmeka, Zapoteka i Meksteka.
Srce grada ukrasili su Španci svojom arhitekturom i velelepnim katedralama. Svi smo probali tekilu, ali da li ste imali prilike da degustirate meskal, popularno piće koje se proizvodi od agave? Verujemo da niste, ali znamo gde ćete imati prilike da to uradite. Salud!
San Cristobal de las Casas, biser meksičke države Chiapas, za nas je ulazna kapija u novi svet, svet Maja. Uska, kaldrmisana ulica prepuna šarenih kuća, restorana i neobičnih suvenirnica nas vodi do vidikovca odakle se pruža predivan pogled na ovaj grad i okolinu. Nećete odoleti, a da ne napravite desetine fotografija jer je svaki kadar priča i uspomena za sebe. Takođe, znamo sigurno da nećete odoleti koloritnim suvenirima koje vam nasmejane Meksikanke u tradicionalnoj nošnji nude na gradskom marketu.
Dok slušamo tajnovite priče o revolucionarnim pokretima savremenog doba, pred očima nam planinski pejzaž zamenjuje gusta džungla. Vazduh je sve topliji, a priroda zelenija. Dobro došli u Palenke, jedan od najlepših majanskih gradova, čije će vas piramide i palate zadiviti svojom lepotom. Osveženje od tropske klime ćemo potražiti u prelepim prirodnim bazenima tirkizne boje, Agua Azul. Kaskade i vodopadi nestvarne boje su sastavni deo ovog dela putovanja.
Kilometri i kilometri su iza nas, priče o istoriji, tradiciji, novoj kulturi. Dolaskom na Karibe, stižemo u plavi, peščani raj. Plaže, tirkizno more, ukusna i sveža hrana, šetnja kroz džunglu i kupanje u skrivenim cenotama, savršena arhitektura i lokacija majanskih gradova dokaz su da je ovaj narod znao da uživa, a znaćemo i mi! Odmor za sva čula je pred nama.
Za kraj naše avanture ostavljamo Havanu, autentičnu prestonicu Kube. Ostrvo boja, čuvenog Hemingveja i Che Guevare, gde se oldtajmerima vozite ulicama grada, degustirate kubanski rum i mojito. Sudar prošlosti i sadašnjosti, tragovi višegodišnje izolacije, lica veselih domaćina i zvuk salse koja vas prati gde god da krenete dok noge same igraju. Spremite se za avanturu koju ćete sigurno dugo pamtiti!

PLAN I PROGRAM
Dan 1
- Okupljanje grupe u Beogradu i transfer do Budimpešte. Let za Meksiko Siti sa presedanjem. Dolazak u glavni i najveći grad Meksika u večernjim časovima. Transfer do smeštaja. Noćenje.
Dan 2 - U jutarnjim satima krećemo u obilazak nekadašnje prestonice Asteka. Upoznavanje grada počinjemo posetom jednog od najvećih trgova na svetu, Plaza de la Constitucion ili mnogo poznatijeg kao Zocalo gde se danas nalazi Templo Mayor, katedrala Metropolitana, Nacionalana palata kao i prelepe zgrade iz kolonijalnog perioda. Slušamo priču o čuvenim Astecima, o prošlosti ali i sadašnjosti Meksika. Šetnju nastavljamo glavnom pešačkom ulicom do Palacio de las Bellas Artes ili Palate lepih umetnosti, danas jedne od najlepših zgrada u prestonici. Nakon istorijskog centra, metroom odlazimo do Coyocana, rezidencijalnog i boemskog dela grada gde obilazimo muzej čuvene meksičke slikarke Fride Khalo. Nakon kraće pauze za ručak, gde ćemo uz popularne takose, skupiti energiju za nastavak obilaska vraćamo se metroom u centralnu zonu grada gde šetnju nastavljamo čuvenom Paseo Reforma, jednom od najdužih avenija u Meksiko Sitiju. Povratak u smeštaj. Noćenje.
Dan 3 - Fakultativni obilazak jednog od najznačajnijih muzeja Meksika, muzeja Antropologije, gde ćemo se prvi put upoznati sa narodima koji su pisali istoriju Meksika. Nakon obilaska muzeja upućujemo se ka severu i odlazimo do čuvenog Teotihuacana, grada gde čovek postaje Bog i obilazimo piramide Sunca i Meseca. Lokalitet posebne energije koji i dan danas krije tajnu naroda koji su ga izgradili. Povratak u Meksiko Siti i slobodno vreme. U večernjim satima odlazimo do Plaza Garibaldi, gde uživamo uz zvuke marijača i ukus meksičke tekile. Noćenje.
Dan 4 - U ranim jutarnjim satima napuštamo smeštaj i autobusom krećemo za Oaxacu. Put nas vodi južnije dok iza sebe ostavljamo popularni Popocatepetl, ravnice i planine Meksika. U poslepodnevnim satima stižemo u Oaxacu, glavni grad istoimene meksičke države. Nakon kraćeg odmora, krećemo u obilazak ovog kolonijalnog grada specifične arhitekture. Obilazimo najlepše gradske bazilike i katedrale, kolonijalne ulice ali i lokalni market gde ćemo imati priliku da probamo specijalitete po kojima je ova regija poznata. Slobodno vreme. Noćenje.
Dan 5 - U jutarnjim časovima napuštamo sobe, stvari ostavljamo u smeštaju i krećemo na fakultativni izlet do Monte Albana, arheološkog lokaliteta nedaleko od Oaxace koji su kroz istoriju naseljavali Olmeci, Zapoteci, Miksteci. Nakon obilaska Monte Albana krećemo put čuvene Ruta de Mezcal odnosno putem mezcala, alkoholnog pića od agave koji se proizvodi baš u ovoj regiji. Slušamo priče o nastajanju mezcala ali i degustiramo ovo popularno piće. Povratak u Oaxacu, slobodno vreme do večernjeg polaska za San Cristobal de las Casas. Noćna vožnja.
Dan 6 - Dolazak u San Cristobal de las Casas u jutarnjim časovima. Nakon odmora za kafu i doručak, krećemo u šetnju i obilazak jednog od najzanimljivijih kolonijalnih gradova. Slušamo priče o revolucionarnim pokretima svetskog glasa po kojima su ovaj grad ali i cela regija Chiapas nadaleko poznati. Slobodno vreme za kupovinu suvenira na lokalnom marketu. Noćenje.
Dan 7 - U jutarnjim satima napuštamo San Cristobal i upućujemo se autobusom ka Palenque-u. Gledamo kako nam se pejzaž menja pred očima i kako klima postaje sve toplija. Iza sebe ostavljamo kulture Asteka, Zapoteka, Tolteka dok nam dobrodošlicu želi jedan od najlepših gradova kulture Maja. Dolazak u Palenque i slobodno vreme za ručak i odmor. Noćenje.
Dan 8 - Napuštamo sobe, stvari ostavljamo u smeštaj i odlazimo na celodnevni fakultativni izlet do jednog od najlepših majanskih gradova skrivenog u džungli, Palenque-a. Uživamo u pogledu na palate i piramide i zamišljamo kako je ovo čarobno mesto izledalo nekoliko vekova unazad. Nakon arheološkog lokaliteta odlazimo do Misol - Ha vodopada a zatim i do Agua Azul, gde se kupamo u prirodnim bazenima tirkizne boje. Povratak u grad i slobodno vreme do polaska za Playa del Carmen. Noćna vožnja.
Dan 9 - Dolazak u Playe u del Carmen u prepodnevnim časovima. Transfer do smeštaja i slobodno vreme za odmor i uživanje u čarima Kariba. Noćenje.
Dan 10 - Dan za bolje upoznavanje Kariba. Kupamo se u cenotama skrivenim u džungli, degustiramo najukusnije morske plodove, ribu i kupamo se na karipskim plažama. Noćenje.
Dan 11 - Celodnevni fakultativni izlet u najpoznatije majanske gradove na Yucatanu. Krećemo od Tuluma, jednog od najlepših majanskih lokaliteta koji se nalazi na litici široko otvoren ka Karibima. Palme, piramide i palate, iguane koje slobodno šetaju, tirkizno more i vetar sa Kariba dovode nas do zaključka da su Maje znale da uživaju. Nakon Tuluma odlazimo do Cobe, gde nas staza kroz džunglu dovodi do Velike Piramide sa koje se pruža prelep pogled na okolinu. Nakon ručka i kraćeg odmora idemo ka najznačajnijem lokalitetu, Chichen Itzi. Slušamo priče o Majama i divimo se jednom od novih čuda sveta. Povratak u Playa del Carmen. Izlazak u jedan od mnogobrojnih barova. Noćenje.
Dan 12 - Napuštamo smeštaj, Playa del Carmen i opraštamo se od Meksika. VIVA MEXICO! Let do Havane, glavnog grada Kube. Transfer do smeštaja. Uživanje u gradu revolucije, salse i mojita. Noćenje.
Dan 13 - Dan za upoznavanje Havane i Kube. Šetamo ulicama i trgovima koji kriju zanimljivu istoriju, slušamo priču o revoluciji i Che Guevari, degustiramo mojito i daiquiri u čuvenom Hotelu Nacional i vozimo se oldtajmerima po kojima je Havana poznata. Uveče plesemo salsu i popularni reggaeton. Noćenje.
Dan 14 - Fakultativni izlet do Vinjalesa, gradića u zapadnom delu Kube gde se susrećemo sa savršenim spojem prirodnih lepota i tradicionalne Kube. Obilazimo čuvene plantaže duvana i kafe, učimo od Kubanaca kako nastaju prave kubanske cigarette, gde idu lošiji listovi duvana i uz pomoć kog napitka se gubi jak ukus cigareta.
Dan 15 - Napuštamo smeštaj u jutarnjim satima. Slobodno vreme u Havani do polaska na aerodrom. Let za Budimpeštu sa presedanjem.
Dan 16 - Dolazak u Budimpeštu, transfer do Beograda.

Cena: 1790 EUR po osobi
Cena sa popustom: 1640 EUR po osobi
Termini: 31. oktobar - 14. novembar 2019.
18. novembar - 02. decembar 2019.

*postoji mogućnost blagog pomeranja datuma polaska zbog broja slobodnih mesta na letovima. Pomeranje neće iznosti više od 2 ili 3 dana.

U cenu je UKLJUČENO:
Povratni transfer na relaciji Beograd - Budimpešta.
Avionska karta na relaciji Budimpešta - Meksiko Siti sa presedanjem sa svim taksama.
Avionska karta na relaciji Kankun - Havana sa svim taksama.
Avionska karta na relaciji Havana - Budimpešta sa svim taksama.
Prtljag težine 20kg za sve letove.
3 noćenja u hotelu** u Meksiko Sitiju u 1/2 i 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
1 noćenje u hotelu** u Oahaki u 1/2, 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
1 noćenje u hotelu** u San Kristobalu u 1/2 i 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
1 noćenje u hotelu** u Palenkeu u 1/2 i 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
3 noćenja u hotelu** u Plaji del Karmen u 1/2 i 1/3 sobama i sopstvenim kupatilom i WC.
3 noćenja u privatnim aparatmanima u Havani u 1/2 i 1/3 sobama sa zajedničkim kupatilom i WC.
Svi transferi prema programu putovanja.
Razgledanja gradova prema programu putovanja.
Organizacija celog putovanja.
Usluge vodiča.

U cenu NIJE UKLJUČENO:
Fakultativni izleti.
Međunarodno zdravstveno osiguranje.
Individualni troškovi putnika.

FAKULTATIVNI IZLETI:
1. Odlazak u Teotihuaca sa uključenim ulaznicama u pratnji vodiča
2. Odlazak u Monte Alban i fabriku meskala sa uključenim ulaznicama u pratnji vodiča
3. Odlazak u Palenque i Aqua Azul sa uključenim ulaznicama u pratnji vodiča
4. Odlazak u Chichen Itzu i Tulum sa uključenim ulaznicama u pratnji vodiča
5. Odlazak u Vinjales u pratnji vodiča
Cene svih izleta okvirno iznose 230 EUR. Tačne cene pojedinačnih izleta će biti poznate 2 meseca pred putovanje.
*Plaćanje izleta se obavlja pre realizacije samog izleta.

USLOVI PRIJAVLJIVANJA I PLAĆANJA:
Prijavljivanje se vrši u prostorijama Trip Top Putovanja u Beogradu u ulici Dalmatinska 72 (ulaz iz Vladetine) od ponedeljka do petka od 10h do 19h.
Za putnike koji nisu iz Beograda prijavljivanje je moguće telefonski i putem e-maila.
Moguće je plaćanje na rate.
Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 20% vrednosti putovanja u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursku Komercijalne banke.
Ostatak novca do punog iznosa se isplaćuje do 45 dana pred početak putovanja u dinarskoj protivvrednosti po porodajnom kursu Komercijalne banke.
Uz uplatu avansa obavezno je dostaviti i kopiju važećeg pasoša.
Po formiranju grupe, putnici će biti obavešteni kada treba da dostave i novac za kupovinu avio karte (otprilike 2 do 3 meseca pred putovanje).
Ukupna cena aranžmana se sastoji od dinarskog i deviznog dela.
Devizni deo aranžmana u iznosu od 250 EUR plaća se inopartneru na putovanju. Ovaj iznos ne predstavlja dodatni trošak na gore iskazanu cenu, već je njen sastavni deo.

OPŠTE NAPOMENE:
U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno programom putovanja.
Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti kao što su: vremenske prilike, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata, gužve izazvane društvenim, političkim, verskim i drugim skupovima.
Organizator ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju druge države ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih, carinskih i drugih propisa.
Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu i sl. Organizator ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.
Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje.

Vazne informacije:
Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
Svi smeštajni objekti se nalaze u širem centru grada, u blizini autobuske stanice ili metroa.
Tačni nazivi smeštajnih objekata će biti poznati najkasnije 7 dana pred početak putovanja.
Svi smeštajni objekti koji se koriste tokom trajanja putovanja su čisti, uredni i prilagođeni svim generacijama.
Obaveza putnika u vezi sa vađenjem viza za Meksiko je da pribavi neophodnu dokumentaciju.
Putnici su dužni da pribavljenu dokumentaciju dostave u ambasadu Meksika u Beogradu u unapred utvđenom roku. Trip Top Putovanja asistiraju tokom celog procesa vađenja vize u vidu pružanja svih neophodnih informacija, pregledanja pribavljenje dokumentacije, zakazivanja razgovora, popunjavanje prijave za razgovor.
Trip Top Putovanja će blagovremeno sve putnike obavestiti putem emaila koju vrstu dokumentacije su u obavezi da obezbede.
Trip Top Putovanja ne mogu garantovati dobijanje vize za Meksiko.
Broj mesta je ograničen!
Za ovo putovanje važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Trip Top Putovanja.

Proverite raspoloživost za aranžman Meksiko - Kuba (okt-nov) - 16 dana

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti