Nepal (septembar) - 15 dana


Nepal

Zvanično najviša država na svetu, Nepal je opšte poznat kao "krov sveta". Sasvim opravdani nadimak za ovu himalajsku zemlju, gde visoke, snegom prekrivene planine nestaju u oblacima. Nepal nudi mnogo više od planina. Kao mesto rodjenja Bude, Nepal je važno mesto hodočašća za milione budista koji dolaze sa raznih strana sveta. Gde god da krenete dočekaće vas širokim osmesima. Nepalci spadaju u najdruželjubivije ljude na svetu i nemojte se iznenaditi ukoliko vas pozovu u svoj dom na šoljicu čaja. Smešten na vrhu sveta, Nepal je na samom koraku od raja, a oni koji su otkrili njegove čari sigurno se tako i osećaju.
Katmandu, prestonica Nepala, okružena je lancima visokih planina. Ovaj prelepi užurbani grad nalazi se na kulturnoj raskrnici izmedju Indije i Kine, a njihove uticaje videćete u arhitekturi i osetiti u lokalnoj kuhinji. Spremite se za avanturu u džungli nacionalnog parka Čitvan. U njemu su svoje utočište pronašli jednorogi nosorozi, krokodili i mnoštvo ptica. Pokhara je avanturistički grad sa spektakularnim prizorima, ogledalo Himalaja. Savršeno mesto za "punjenje baterija". U Pokhari možete iskusiti najbolji treking, paraglajding ili jednostavno se odmarati pored jezera u blizini grada odakle se pruža prelep pogled na planinu Anapurna.

Plan i program puta:
1. Dan:
Beograd - Kathmandu
Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta...). Let za Kathmandu sa usputnim presedanjem.

2. Dan: Kathmandu
Dolazak u Kathmandu, glavni grad Nepala. Nakon dobijanja vize na aerodromu i pasoške kontrole, transfer do smeštaja u Thamelu, turističkom delu Kathmandua. Nakon odmora, šetnja po Thamelu. Prvi susret sa uzavrelim ulicama ovog grada... Noćenje.

3. Dan: Kathmandu
Kathmandu se nalazi u Kathmandu dolini okruženoj Himalajima na severu i visokim brdima sa ostale tri strane. U njoj se nalaze ostaci još dve prestonice srednjevekovnih kraljevstava, mnogobrojni hinduistički hramovi, stare palate, budistički manastiri i stupe... Većina ovih spomenika pod zaštitom je UNESCO-a. Slobodan dan ili fakultativni obilazak: Durbar square - centralni trg Kathmandu-a sa mnogim hramovima i velikom palatom iz srednjeg veka u sred gradske gužve, bez šminke, za prvo upoznavanje sa duhom ovog grada. Ako budemo imali sreće, videćemo i živu boginju Kumari, devojčicu koja se bira na svakih nekoliko godina kao otelotvorenje boginje iz Hindu mitologije. Zatim obilazimo Boudhanath stupu, drugu najveću budističku stupu na svetu i centar tibetanske zajednice Katmandua. Nakon toga spuštamo se do svete reke Bagmati i posećujemo Pashupatinath - najznačajniji hinduistički hram u Nepalu, gde se na gatovima obavljaju ceremonijalne kremacije. Možda sretnemo i slikovite Sadhu-e, svete hindu ljude koji su se odlučili na asketski život zarad vere. Povratak u Thamel. Slobodno vreme. Noćenje.

4. Dan: Kathmandu
Slobodan dan ili fakultativno razgledanje: Swayambhunath stupa (popularno nazvan Hram majmuna) nalazi se na brdu iznad Katmandu-a, a pored nje nalazi se nekolicina hindu hramova. U gužvi budističkih hodočasnika, koji ritualno obilaze oko stupe, i hinduističkih vernika, koji izvode ritual odmah u hramu pored, gde se može videti savršen sklad hindu i budističke religije i kulture koji vlada u Nepalu. Nakon toga obilazimo Patan i Baktahpur, male gradove koji su nekada bili prestonice zaraćenih kraljevstava u Kathmandu Dolini. Danas, oni su gradovi-muzeji, centri zanatstva i umetnosti, svaki unikatan i specifičan na svoj način. Slobodno veče. Noćenje.

5. dan: Kathmandu
Slobodan dan za individualni obilazak Katmandu-a i šoping. Slobodno veče. Noćenje.

6. Dan: Kathmandu - Chitwan nacionalni park
Slobodni dani u Kathmandu ili fakultativni izlet u Chitwan Nacionalni park. Polazak za Nacionalni park Chitwan u jutarnjim satima. Chitwan Nacionalni Park se nalazi na UNESCO listi od 1984. Iznenadićete se šta sve Nepal ima da ponudi... Jedan potpuno novi doživljaj u niziji nadomak Indije. Čekaju nas zaštićene životinjske vrste poput bengalskih tigrova, nosoroga, slonova, majmuna, aligatora, retkih ptica... I sve one u svom prirodnom okruženju. U ovom podneblju nalazi se i pleme Tharu - jedno od najzanimljivijih etničkih grupa Nepala. Oni žive potpuno u skladu sa prirodom već vekovima, i pored modernih stvari koje su prihvatili ne odriču se prirode. Stižemo i smeštamo se u lodge/guesthouse u popodnevnim časovima. Ručak. Nakon ručka krećemo u upoznavanje Chitwana. Lagana šetnja sa lokalnim vodičem do upravne zgrade Nacionalnog parka i prvi susret sa slonovima koji su u vlasništvu države. Nastavljamo šetnju do Rapti reke i nakon nje prvi dan završavamo u Kulturnom centru pripadnika Tharu etničke zajednice gde ćemo se upoznati sa njihovom kulturom i plesom. Povratak na večeru i slobodno vreme. Paket fakultativnih aktivnosti u Chitwanu tokom 3 dana boravka obuhvata: Safari na slonovima kroz džunglu u potrazi za nosorozima i divljim životinjama, vožnja kanuom gde možemo videti aligatore u prirodnom okruženju, jungle walk sa lokalnim vodičem, poseta lokalnom Tharu selu i kulturni program pripadnika plemena, poseta elephant breeding centru. Noćenje.

7. Dan: Chitwan
Budjenje. Doručak. Nakon doručka krećemo autobusom do mesta gde započinjemo sa aktivnostima koje obuhvataju naš drugi dan boravka u Nacionalnom parku. Ukrcavamo se u ručno pravljene drvene kanue i krećemo u plovidbu rekom Rapti. Tokom kanuinga imaćemo priliku da vidimo dve vrste krokodila u svom prirodnom staništu. Pored krokodila videćemo i različite vrste ptica koje žive isključivo u ovom području. Nakon vožnje od nekih 45 min iskrcavamo se iz kanua i krećemo u šetnju kroz džunglu. Šetnju završavamo u centru za uzgoj i hranjenje slonova gde ćemo videti primerke ove životinje od najmladjih do najstarijih. Završavamo prvi deo naših aktivnosti i vraćamo se u smeštaj za ručak. Nakon ručka čeka nas safari na slonovima. Na ledjima slonova dublje ulazimo u džunglu i krećemo u potragu za nosorozima. U večernjim časovima povratak u smeštaj. Večera i slobodno vreme. Noćenje.

8. Dan: Chitwan - Pokhara
Budjenje, doručak i polazak za Pokharu. Dolazak u Pokharu, centar Kaski distrikta u popodnevnim časovima. Pokhara je najpopularnija turistička destinacija u Nepalu. Nalazi se pored jezera Fewa u dolini izmedju tri od deset najviših planinskih masiva na Svetu - Dhaulagiri, Anapurna-I i Manaslu. Grad je polazna tačka planinara i jedan od najvećih svetskih treking centara. Po dolasku se smeštamo i imamo slobodno popodne i veče za prvo upoznavanje sa Pokharom. Opuštena atmosfera i specifičan šmek ovog mesta uzeće vas pod svoje... Mnogi koji su planirali samo da svrate na kratko shvate da su već danima i dalje ovde. Noćenje.

9. Dan: Pokhara
Vreme za doručak i kraći odmor. Oko podneva krećemo u fakultativni obilazak najzanimljivijih tački Pokhare: Devis fall vodopadi i pećine ispod njih, Tibetanski izbeglički kamp, Muzej Gurki - čuvenih specijalnih jedinica Nepala, medjunarodni Muzej Alpinizma. Povratak u smeštaj i slobodno vreme. Noćenje.

10. Dan: Pokhara
Slobodan dan za odmor i punjenje baterija uz laganu šetnju pored jezera ili polazak na faklutativni trodnevni treking (planinarenje) obroncima Himalaja. Ova mini-ekspedicija nije namenjena ljudima koji nisu u dobroj fizičkoj kondiciji, a oni koji misle da jesu, njima je potrebna samo dobra volja i sposobnost za pešaćenje od po nekoliko sati dnevno, kao i dobro opšte zdravstveno stanje. Spavamo u planinarskim domovima a svoje stvari nosimo u rančevima sa sobom. Čeka nas fantastična priroda, upoznavanje sa ostalim trekerima koji dele istu avanturu sa nama, sretanje sa ljudima iz lokalnih sela i tradicionalnim načinom života, vidikovci sa pogledom izbliza na Himalaje od koga zastaje dah... Ne propustite! Noćenje.

11. Dan: Pokhara
Treking prema programu ili slobodne aktivnosti u Pokhari. Grupa koja je ostala u Pokhari ima na raspolaganju faklutativne aktivnosti poput raftinga, paraglajdinga, vožnje brodićem po jezeru, rentiranja bicikla i vožnju oko jezera... Noćenje.

12. Dan: Pokhara
Povratak grupe sa trekinga u toku dana. Fakultativno - popodnevni obilazak World peace pagode koja se nalazi na vidikovcu iznad jezera i grada odakle se pruža fenomenalan pogled. Slobodno veče. Noćenje.

13. Dan: Pokhara - Kathmandu
Budjenje. Fakultativno - ranojutarnji let ultralight avionom koji će vas dovesti na dohvat ruke Himalajima i Annapurna masivu. Nezaboravno iskustvo koje ćete pamtiti! Pakovanje stvari i polazak za Kathmandu u prepodnevnim časovima. Stižemo u Kathmandu i smeštamo se u popodnevnim časovima. Slobodno vreme za finalni šoping po Thamelu - suveniri, kashmir, začini, i neverovatan izbor dragog i poludragog kamenja... Noćenje.

14. Dan: Kathmandu - Beograd
Budjenje i napuštanje soba. Slobodno vreme do leta za Srbiju. Polazak na aerodrom u dogovoreno vreme. Let za Beograd sa predesanjem.

15. Dan: Beograd
Dolazak u Beograd. Sa osmehom na licu planiramo sledeće Manga putovanje.

SMEŠTAJ:
KATHMANDU: Hotel Backyard 2* ili sl. - hotel se nalazi u centru turističkog dela Kathmandu-a (kvart Thamel). Poseduje jednostavne i čiste dvokrevetne i trokrevetne sobe, svaka sa kupatilom i toplom vodom. Smeštaj je idealno lociran za sve koji žele da pešaka istraže Kathmandu.
CHITWAN: Gaida Lodge ili sl. -lodge/guesthouse nalazi se na samom ulazu u Nacionalni park. Sobe su jednostavne, dvokrevetne i trokrevetne, svaka sa svojim kupatilom.
POKHARA: Guesthouse Eleven Inn ili sl. -guesthouse se nalazi u centru turističkog dela Pokhare (pored samog jezera Fewa). Poseduje jednostavne dvokrevetne i trokrevetne sobe, svaka sa kupatilom.

CENA ARANZMANA PO OSOBI:(Avio prevoz sa taksama + smeštaj + transferi + vodič)
1299€ 1149€ - Promocija! 15 dana
23.09 - 07.10.2019.

Za prijave i uplate avansa do 21.02. od min. 500€ cena je 1099€
Za prijave i uplate u celosti do 21.02. cena je 1049€

Zbog specifičnih uslova organizacije putovanja i komfora grupe,broj putnika po terminu je ograničen.
(Napominjemo da su neki termini skoro popunjeni i da zbog komfora naših putnika i organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširujemo grupe)

Aranžman obuhvata:
-Avio prevoz (Beograd - Kathmandu - Beograd) sa uključenim svim taksama
-Sve transfere po programu putovanja
-7 noćenja u Kathmandu u hotelu 2* (1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-5 noćenja u Pokhari u guesthouse-u (1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Nepal (35$ - podložno promeni) - dobija se na granici
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje

Organizator putovanja Manga Trip Travel

 

Proverite raspoloživost za aranžman Nepal (septembar) - 15 dana

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti