Istočna Andolija (maj)


Istočna Andolija
(JUGOISTOČNA TURSKA)

Mardin - Midjat - Hasankejf - Šanliurfa - Haran - Gobeklitepe - Gaziantep - Eski Halfeti - Biredžik - Zeugma - Nemrut Dagi

Istočna Anadolija, jedna od sedam geografskih regija Turske, na zapadu je omedjena Centralnom Anadolijom, Crnomorskom regijom na severu, Jugoistočnom Anadolijom i Irakom na jugu, Iranom, Azerbajdžanom, Armenijom i Gruzijom na istoku. Ako želite da vidite i osetite pravu Tursku, da jedete, uživate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obidjete ovu regiju u kojoj turska kultura vekovima živi netaknuta. Istražite Mardin, gradić na brdu sa kojeg se pruža pogled na Siriju, poznat po arapskoj arhitekturi sa žutim prizemnim kućicama, po proizvodnji srebra i zlata od kojeg spretne zanatlije prave nakit na vrlo specifičan način, kao i velikom broju prodavnica sapuna koji se upravo ovde ručno prave. Otkrijte grad Šanliurfa, lokalnom stanovništvu poznatiji kao Urfa. Stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari, veliki broj manastira i džamija, gradske fontane i druge znamenitosti nemi su svedoci bogate istorije Urfe, grada koji zbog svoje istorije, umetnosti i bogatstva mnogi doživljavaju kao muzej pod otvorenim nebom. Uživajte u prestonici baklave, plantažama pistaća i najvećem muzeju rimskih mozaika na svetu u Gaziantepu. Nemojte propustiti da obidjete Huran, grad u kojem je po Bibliji živeo Avram i mesto u kojem su utočište nakon progona iz raja pronašli Adam i Eva. Žute niske kuće u obliku košnice, konji i koze koji šetaju slobodno uskim vijugavim ulicama i žene obučene u beduinsku odeću bez sumnje će vas vratiti vekovima unazad do arheološkog nalazišta Gobeklitepe u kojem je pronadjen najstariji hram na svetu na čijim se zidovima i stubovima mogu videti prvi crteži koje je napravio čovek još pre 140 vekova. U Istočnoj Anadoliji očekuju vas i asirski/sirijski manastiri iz V veka, seldžučke srednjovekovne medrese, vožnja drevnom rekom Eufrat i zalazak sunca u čuvenom arheološkom nalazištu na vrhu planine Nemrut...Jedan odlazak u Istočnu Anadoliju, gde se prema legendi o Velikom Potopu, nakon povlačenja vode Nojeva Barka nasukala na planinu Ararat, neće biti dovoljan da obidjete i spoznate sve čari ove regije.

Plan i program putovanja:
1. dan
: Beograd - Mardin
Sastanak grupe u dogovoreno vreme na aerodromu Nikola Tesla. Let za Mardin sa presedanjem u Istanbulu. Transfer od aerodroma do hotela, slobodno vreme za šetnju...Bajkoviti Mardin, gradić smešten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najlepših u čitavoj Turskoj. Prostire se na strmoj litici velikog brda, sa nezaboravnim panoramskim pogledom na beskrajne zelene žitnice drevne Mesopotamije, ka granici sa Sirijom. Mardin i okolina poznati su po jedinstvenoj obradi srebrnog nakita (nalik srmi), arapskoj kafi i jedinstvenom ratluku od nara i pistaća - najčešćih voćki ovog kraja. Noćenje.

2. dan: Mardin
Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet u posetu Manastiru šafrana, jednog od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj koji datira iz V veka, i nekadašnje je sedište Sirijske episkopije. Služba u manastiru se obavlja na aramejskom jeziku kojim je pre 2000 godina govorio Hrist. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dari, koju nazivaju i malom Kapadokijom. U njoj ćemo pronaći ostatke akvadukta i ogromne podzemne prostorije sa stubovima, u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Nakon završene posete, sledi povratatk u Mardin, obilazak Kasimije medrese i cvetne bašte, i u centru Mardina Crkve Četrdesetorice velikomučenika. Po završenom razgledanju, slobodno vreme. U večernjim časovima preporučujemo posetu Zindžirije medrese iz 14. veka, sa čijeg se krova pruža prelep pogled na Mardin i zalazak sunca. Noćenje.

3. dan: Mardin - Midjat - Hasankejf
Nakon doručka, krećemo na fakultativni izlet u Manastir Mor Gabriel, najstariji postojeći i jedan od najlepših asirskih pravoslavnih manastira iz IV veka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Manastir se nalazi na visoravni Tur Abdin, u čijoj okolini se nekadala nalazilo čak 80 manastira. Do XII veka, manastir je bio sedište episkopije, a njegovo podizanje pomoglo je i nekoliko vizantijskih careva. Slobodno vreme, nakon čega krećemo u 16 km udaljeni Midjat, gde obilazimo stari deo grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Slobodno vreme za ručak i odmor. Nastavak puta ka pastoralnom selu Hasankejf, na obronku brda mesopotamske reke Tigar, koje uskoro preti da bude potopljeno usled puštanja brane. Povratak u Mardin. Noćenje.

4. dan: Mardin - Šanliurfa
Nakon doručka, polazak autobusa za Šanliurfu. Dolazak u hotel i smeštanje u sobe. Nakon kratkotrajnog odmora sledi obilazak svetog jezera u Golbaši parku i pećine u kojoj je prema legendi rodjen i živeo prorok Avram, kao i dva sjajna novootvorena muzeja: Muzej mozaika rimske vile i Arheološki muzej, u kojem se nalaze artefakti iz obližnjeg, najstarijeg hrama na svetu. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan: Šanliurfa - Haran
Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet u Haran, gde ćemo videti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svetu, koji potiče iz IX veka i obići seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Odlazimo na arheološko nalazište Gobeklitepe, gde se nalazi najstariji hram ikada podignut na svetu koji je u julu 2018. uvršten na listu UNESCO-ve svestke kulturne baštine. Slobodno vreme za razgledanje i pravljenje fotografija. Povratak u Šanliurfu - slobodno vreme za bazar i obilazak tvrdjave. Noćenje.

6. dan: Šanliurfa - Gaziantep
Napuštamo hotel i krećemo put grada Gaziantepa, autoputem kraj nepreglednih plantaža pistaća. Po stizanju, prvo svraćamo u obilazak velikog Zeugma muzeja - najvećeg muzeja mozaika na svetu. Po završenom razgledanju, smeštamo se u sobe. Slobodno popodne za šetnju, razgledanje bazara, ručak, kupovinu suvenira... Gaziantep je turska prestonica kulinarstva i centar proizvodnje baklave, na listi UNESCO-a kao grad gastronomije. Noćenje.

7. dan: Gaziantep - Eski Halfeti - Biredžik - Zeugma
Nakon autentičnog turskog doručka, sledi obilazak proizvodnje Imam Čagdaš, najčuvenije baklavdžinice Turske. Po završenom razgledanju, sledi odlazak na jednodnevni fakultativni izlet u Eski Halfeti kraj reke Eufrat i plovidba rekom. Tu ćemo videti plastenik crnih ruža, rimsku tvrdjavu i potopljeno selo, nakon čega sledi vožnja autobusom do Biredžika, rezervata endemske vrste ptice - bliskoistočnog ćelavog ražnja koji živi samo ovde, u jednom delu Maroka i nigde više na svetu. Na kraju posećujemo antičko arheološko nalazište Zeugmu - rimske vile čiji se mozaici nalaze u muzeju u Gaziantepu. Povratak u Gaziantep. Preporučujemo posetu nekom od mnogobrojnih restorana. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan: Gaziantep - Nemrut Dagi
Slobodan dan za istraživanje Gaziantepa ili vam možemo ponuditi dvodvnevni fakultativni odlazak na planinu Nemrut gde nas očekuje višečasovna vožnja i obilasci nakoliko lokaliteta antičkog rimskog i Komagenskog kraljevstva po planini, kao i nezaboravni zalazak sunca na vrhu fantastičnog arheološkog nalazišta Nemrut Dagi koji je pod zaštitom UNESCO-a. Transfer do smeštaja u podnožju planine. Noćenje.

9. dan: Gaziantep - Beograd
Doručak. U dogovoreno vreme, polazak ka aerodromu. Let za Beograd sa usputnim presedanjem u Istanbulu. Dolazak u Srbiju, gde sa osmehom na licu planiramo sledeće Manga putovanje.

CENA ARANŽMANA
(Avio prevoz sa taksama + smeštaj + transferi)999€ 899€
Za prijave do 01.03. i uplate avansa od min. 250€ cena je 849€
Za prijave i uplate u celosti do 01.03. cena je 799€
9 dana/avio
01.05 - 09.05.2019.


Zbog specifičnih uslova organizacije putovanja i komfora grupe,
broj putnika po terminu je ograničen.
(Napominjemo da su neki termini skoro popunjeni i da zbog komfora naših putnika i organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširujemo grupe)

Aranžman obuhvata:
-Avio prevoz (Beograd - Mardin- Gaziantep - Beograd) sa uključenim svim taksama
-Sve transfere po programu putovanja
-3 noćenja u mestu Mardin u hotelu 3* (1/2 sobe)
-2 noćenja u mestu Šanliurfa u hotelu 3* (1/2 sobe)
-3 noćenja u mestu Gaziantep u pansionu 2* (1/2 sobe)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije
-Medjunarodno putno osiguranje

Aranžman ne obuhvata:
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)

SMEŠTAJ:
MARDIN: Hotel se nalazi u mestu Mardin u širem centru grada. Sobe su 1/2 i 1/3. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).
ŠANLIURFA: Elci Konagi hotel 3* ili sl. - nalazi se u mestu Šanliurfa u centru starog dela grada. U svom sklopu poseduje baštu, veliku terasu sa pogledom na grad i minibar. Sobe su 1/2 i 1/3. Svaka soba ima sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire, garderober i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).
GAZIANTEP: Anadolu Evleri pansion 2* ili sli. - nalazi se u centru starog dela Gaziantepa. Krasi si ga neverovatna arhitektura. Sobe su 1/2 ili 1/3, u tradicionalnom stilu, sa autentičnim izgledom. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, fen, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Organizator putovanja Manga Trip Travel

 

Proverite raspoloživost za aranžman Istočna Andolija (maj)

Obavezno ukljucite google verifikaciju
Sva polja označena * je obavezno popuniti